Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test kmínu celého 2021 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test kmínu celého 2021

Vydáno: 26.11.2021
Tisk článku
Autor: dTest
Spotřebitelská organizace dTest testovala 13 vzorků celého kmínu.

Foto: Shutterstock

Po třech letech jsme se rozhodli dát prostor dalšímu testu koření. Vybrali jsme si třetí v Česku nejčastěji kupované – kmín, konkrétně jeho nemletou variantu. Laboratoř důkladně prověřila jakost i zdravotní nezávadnost a přinesla většinou dobré zprávy. Při přípravě svatomartinské husy vás kmín pravděpodobně nezklame.

Po delší době jsme se věnovali kvalitě koření a připravili test kmínu, který je v Česku třetím nejčastěji kupovaným druhem koření. Do laboratoře jsme vyslali 13 vzorků celého kmínu, přičemž jsme do výběru zařadili výrobky známých firem i privátních značek. Pro porovnání jsme také nakoupili také několik výrobků v bio kvalitě.

Test sledoval hlavní parametry kvality koření: obsah silic, čistotu kmínu a jeho vlhkost. Obsah silic je zásadní pro intenzitu aroma koření a čím je jich víc, tím lépe. U cizích příměsí a nečistot platí opak: kvalitní koření by jich mělo obsahovat co nejméně. Důležitým znakem je i vlhkost, která kmín chrání mimo jiné před nežádoucími mikroorganismy. Laboratoř ani u jednoho z parametrů nezjistila problém. Všechny vzorky s rezervou vyhověly legislativním požadavkům. Přesto se mezi jednotlivými výrobky objevily výrazné rozdíly, zejména v obsahu silic. S kvalitou souvisela i další součást testu – senzorické hodnocení. Při něm pracovníci laboratoře ověřovali, zda vzhled, barva, vůně a chuť kmínu odpovídá obecnému standardu. Ani v tomto ohledu žádný ze vzorků nezaváhal.

Kromě kvality přišla na řadu zdravotní nezávadnost kmínu. Tu jsme nechali ověřit mikrobiologickým rozborem a analýzami nežádoucích látek. Nežádoucí mikrobi se testovaným kmínům vyhnuli. Dobře dopadlo i pátrání po nebezpečných mykotoxinech – jedovatých látkách tvořených některými druhy plísní. Jisté obtíže se však ukázaly při kontrole reziduí pesticidů.

Publikováno v časopise dTest 11/2021

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021