Bezpečnost potravin

Test kmínu celého 2021

Vydáno: 26. 11. 2021
Autor: dTest

Spotřebitelská organizace dTest testovala 13 vzorků celého kmínu.

Foto: Shutterstock

Po třech letech jsme se rozhodli dát prostor dalšímu testu koření. Vybrali jsme si třetí v Česku nejčastěji kupované – kmín, konkrétně jeho nemletou variantu. Laboratoř důkladně prověřila jakost i zdravotní nezávadnost a přinesla většinou dobré zprávy. Při přípravě svatomartinské husy vás kmín pravděpodobně nezklame.

Po delší době jsme se věnovali kvalitě koření a připravili test kmínu, který je v Česku třetím nejčastěji kupovaným druhem koření. Do laboratoře jsme vyslali 13 vzorků celého kmínu, přičemž jsme do výběru zařadili výrobky známých firem i privátních značek. Pro porovnání jsme také nakoupili také několik výrobků v bio kvalitě.

Test sledoval hlavní parametry kvality koření: obsah silic, čistotu kmínu a jeho vlhkost. Obsah silic je zásadní pro intenzitu aroma koření a čím je jich víc, tím lépe. U cizích příměsí a nečistot platí opak: kvalitní koření by jich mělo obsahovat co nejméně. Důležitým znakem je i vlhkost, která kmín chrání mimo jiné před nežádoucími mikroorganismy. Laboratoř ani u jednoho z parametrů nezjistila problém. Všechny vzorky s rezervou vyhověly legislativním požadavkům. Přesto se mezi jednotlivými výrobky objevily výrazné rozdíly, zejména v obsahu silic. S kvalitou souvisela i další součást testu – senzorické hodnocení. Při něm pracovníci laboratoře ověřovali, zda vzhled, barva, vůně a chuť kmínu odpovídá obecnému standardu. Ani v tomto ohledu žádný ze vzorků nezaváhal.

Kromě kvality přišla na řadu zdravotní nezávadnost kmínu. Tu jsme nechali ověřit mikrobiologickým rozborem a analýzami nežádoucích látek. Nežádoucí mikrobi se testovaným kmínům vyhnuli. Dobře dopadlo i pátrání po nebezpečných mykotoxinech – jedovatých látkách tvořených některými druhy plísní. Jisté obtíže se však ukázaly při kontrole reziduí pesticidů.

Publikováno v časopise dTest 11/2021