Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test kuřecích spodních stehen 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test kuřecích spodních stehen 2022

Vydáno: 9.6.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Test publikovaný v časopise spotřebitelské organizace dTest 6/2022.

Ne náhodou vychází test spodních kuřecích stehen v červnu. Podle obchodnických statistik totiž tato část kuřat patří mezi nejoblíbenější druhy masa pro grilování. Do laboratoře jsme poslali sedm balení spodních stehen, takzvaných paliček, aby chemickými a mikrobiologickými analýzami prověřila jejich kvalitu. Z výsledků vyplývá jednoduchá rada: kuřecí maso z grilu sundejte, až když je skutečně hotové. Jinak totiž mohou hrozit nepříjemné zdravotní potíže.

Milovníci grilování, ale asi nejen ti, ocení test kuřecích spodních stehen. Do laboratoře jsme poslali sedm různých balení kuřecích paliček. Zajímala nás jejich kvalita a zdravotní nezávadnost.

Kvalitu kuřecího masa v Česku i v celé Evropské unii určuje jednotná obchodní norma. Ta říká, na které části se drůbeží maso dělí a jak mají tyto části vypadat, a také hlídá, aby v mase nebylo až příliš mnoho vody. Všechny zmíněné požadavky jsme nechali v laboratoři ověřit. Ukázalo se, že spodní stehna obsahují vody tolik, kolik mají. Kontrola důkladnosti jejich opracování však u několika výrobků ukázala na jisté nedostatky.

Na mnohem větší potíže se narazilo při mikrobiologických zkouškách. Ty pátraly po řadě nežádoucích bakterií, vypovídajících o zdravotní nezávadnosti masa a správné hygieně výroby. Bohužel se při tom zjistilo, že dva vzorky nedokázaly vyhovět předepsaným limitům na výskyt salmonely.

Poslední sada analýz ověřovala, zda maso neobsahuje zbytky antibiotik. Ta se mohou používat pouze při léčbě drůbeže a podávat tak, aby se nevyskytovala ve zpracovaném mase. Těmito mikrobiologickými a chemickými zkouškami všechny vzorky prošly bez problémů.

Publikováno v časopise dTest 6/2022

 

Zdroj: dTest

Foto: Pixabay 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021