Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test mozzarelly 2019 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test mozzarelly 2019

Vydáno: 14.6.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Informace neziskové organizace dTest


Foto: Shutterstock

Co mají společného pizza, caprese a pia­dina romagnola? Kromě italského původu je pojí i jedna ze základních surovin – mozzarella. Lze bez nadsázky říci, že bílým sýrem v nálevu Itálie udělala díru do světa. Mozzarellu pochopitelně nabízejí i české obchody a my jsme se podívali jakou. Ve spolupráci s italskými odborníky jsme otestovali senzorickou i chemickou kvalitu 14 mozzarell z kravského mléka. V Itálii si na všech úplně nepochutnali, ale na jednoznačný propadák jsme naštěstí nenarazili.

V  teplých měsících leckdo sáhne po lehké italské kuchyni. Do červnového vydání jsme proto připravili test mozzarelly. Tento sýr již dávno není výsadní italskou specialitou, naopak se vyrábí a používá po celém světě. Do laboratoře jsme poslali 14 mozzarell vyrobených z neodtučněného kravského mléka. Ve velkých obchodech jsme nakoupili sýry různého původu. Kromě italských originálů to byly i výrobky z Česka, Německa a Polska.

Kromě chemických parametrů: obsahu bílkovin, tuku, sušiny a tuku v sušině, jsme sledovali i přítomnost některých mikroorganismů, které by mohly ukazovat na problémy s hygienou při výrobě a následné manipulaci se sýrem.

Největší váhu jsme dali senzorickému hodnocení. Proběhlo v Itálii, kde porota devíti sýrařských odborníků porovnávala mozzarelly s „ideálním“ sýrem téhož typu. Dobrou zprávou je, že mozzarelly českých výrobců před italskou komisí uspěly. Mezi třemi nejlépe hodnocenými byli dva české produkty, naopak v kategorii nejslabších mozzarell český zástupce chyběl.

Test jsme zakončili obvyklou kontrolou pravdivosti údajů na obalu. Při ní jsme narazili na jednu ze slabin mozzarelly – nedodržení deklarované hmotnosti pevného podílu, tedy samotného sýru bez nálevu. Přestože předpisy tolerují poměrně velkorysou zápornou hmotnostní odchylku, dva výrobky v našem testu ji překročily. 

Více: https://www.dtest.cz/clanek-7350/test-mozzarelly-2019 

 

Publikováno v časopise 6/2019     

 

Zdroj: dtest.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018