Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test polotučného mléka 2020 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test polotučného mléka 2020

Vydáno: 9.6.2020
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest


Foto: Shutterstock

V posledních letech se na půdě obchodů s potravinami odehrává nenápadný souboj, ve kterém trvanlivé mléko hájí svou pozici vůči čerstvé konkurenci. Zatím ještě v prodeji vede to trvanlivé, ovšem… V aktuálním testu jsme prozkoumali obě varianty mléka a snažili se pojmenovat, v čem se liší. Zásadní problémy s kvalitou jsme neodhalili, spíš nás překvapilo, jak moc se obě mléka podobají.


Víme, že kvalita základních potravin vás zajímá. Proto po několika letech znovu přinášíme test polotučného mléka. Hlavním tématem bylo porovnání kvality trvanlivého a čerstvého mléka.

Do laboratoře jsme vyslali celkem 25 vzorků: 15 čerstvých a 10 trvanlivých mlék různých značek i původu. Chemickými analýzami jsme sledovali hlavní jakostní parametry, tedy obsah tuku, bílkovin a vápníku. Dále jsme měřili obsah vitamínů A, B2, počítali mléčnou mikroflóru a samozřejmě proběhla i ochutnávka.

Výsledky byly bezproblémové a všechna mléka dokázala vyhovět předepsaným jakostním požadavkům. Na hraně se pohybovalo pouze jedno trvanlivé mléko, které jen tak dokázalo vyhovět zákonným požadavkům na minimální obsah tuku 1,50 %.

V celém testu spolu dokázalo čerstvé i trvanlivé mléko držet krok. Asi nejvýznamněji se lišila mikrobiologická čistota. Zatímco v mililitru trvanlivého mléka nenajdete ani jeden mikroorganismus, totéž množství čerstvého jich ukrývá méně než deset. Konkrétní druhy mikrobů čerstvém mléce jsme sice nezjišťovali, ale obecně jde o druhy odolné vůči teplu. V námi zjištěných množstvích jsou neškodné. Pokud by jich člověk přijal velké množství, například po vypití zkaženého čerstvého mléka, mohly by mu způsobit zažívací potíže.

Výsledky senzorického hodnocení potvrdilo, že čerstvé mléko o něco lépe chutná. Trvanlivá mléka měla o něco častěji potíže s konzistencí a lahodností chuti. V ostatních chemických analýzách si obě skupiny vedly s ohledem na nejistotu měření v podstatě shodně. Významnější snad byl rozdíl v obsahu vitamínu A, na který bylo čerstvé mléko o něco bohatší.


Celý článek byl publikován v časopise dTest 6/2020

 

Zdroj: dtest.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018