Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test salámů vysočina 2019 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test salámů vysočina 2019

Vydáno: 6.5.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Informace organizace dTest

Salám vysočina nám dělá společnost déle než 50 let a asi těžko bychom hledali někoho, kdo jej nikdy neochutnal. V nadcházejícím čase cest do přírody se trvanlivá vysočina možná stane součástí výletnických svačin, proto jsme se rozhodli ji na začátku sezóny otestovat. V laboratoři jsme prověřovali obsah masa, správné vysušení i chuť. Pětina salámů má co vylepšovat.

Před nadcházející turistickou sezónou přinášíme test salámů vysočina. Ta patří mezi trvanlivé salámy, což ji předurčuje k tomu být součástí výletnických svačin. Vysočina není žádnou novinkou, na svět přišla již před více než 50 lety a oblibě se těší dodnes.

Výběr vzorků do testu byl poměrně obsáhlý. Nakoupili jsme dvacítku krájených i nekrájených salámů různých značek ideklarované kvality. Kromě běžné produkce se podařilo otestovat i tři speciální salámy: jeden určený dětem, jeden bez „éček“ a jeden, který se hlásil k původní vysočinové receptuře.  Laboratoř testovala obvyklé parametry – obsah masa a jeho kvalitu, obsah tuku a nesměla chybět ani ochutnávka.  Vzhledem k tomu, že se testu zúčastnil i salám bez deklarovaných konzervantů, nechali jsme analyzovat i jejich obsah.

V rámci analýzy použitého masa jsme ověřovali správnost údajů deklarovaných na etiketě a kontrolovali, zda se výrobcům podařilo dodržet všechny zákonné požadavky – minimálně 13% obsah čisté svalové bílkoviny a zákaz použití sójových bílkovin.  Nedostatek svalových bílkovin nebo naopak přítomnost těch sójových, vysočiny netrápily. Méně nás potěšilo zjištění, že řada výrobků jen s odřenýma ušima dodržela slibovaný podíl masa a jeden vzorek o obsahu masa klamal zákazníky úplně.

Měřením obsahu tuku a soli prošly salámy bez úhony. Tučnost vysočiny je limitována vyhláškou, smí být maximálně 50 %. Větší potíže jsme zaznamenali při měření aktivity vody. Tento vyhláškou definovaný parametr říká, jak dobře je salám vysušený, a čtyři vysočiny předepsanému požadavku nevyhověly.

Rozdílnost jednotlivých vzorků se prokázala i při ochutnávce, kdy skupina sedmi hodnotitelů posuzovala vzhled, chuť, vůni, konzistenci a pocit jaký vysočina zanechá při skusu. Při posuzování se vycházelo z požadavků vyhlášky a také se hledaly vybrané závady.

Více: https://www.dtest.cz/clanek-7293/test-salamu-vysocina-2019

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018