Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test světlých ležáků 2019 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test světlých ležáků 2019

Vydáno: 14.8.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Informace organizace dTest

Po dvou letech jsme do testového souboje opět vyslali piva. Naposledy jsme zkoumali pivo nealkoholické, letos došlo na českou vlajkovou loď: světlý ležák plzeňského typu, mezi konzumenty trochu nepřesně známý jako světlá dvanáctka. Chtěli jsme vědět, jak jsou na tom ležáky s obsahem škodlivých látek. A když už bylo pivo v laboratoři, nechali jsme posoudit, zda se v jeho chuti a vůni neobjevují nežádoucí vady. Ze škodlivin nemusíte mít strach, ale při ochutnávce se pár chybiček našlo.

Po dvou letech jsme opět uspořádali test piva. Z široké nabídky druhů jsme vybrali lahvové světlé ležáky. Do laboratoří jsme vyslali 26 vzorků vybraných tak, aby své zastoupení měly výrobky nejvýznamnějších hráčů a zároveň aby byly pokryty značky ze všech koutů Česka.

První blok laboratorních analýz sledoval bezpečnost. V této oblasti nás zajímaly mykotoxiny – látky, které se do piva mohou dostat ze zaplesnivělých surovin. Kromě nich jsme sledovali také pesticid glyfosát, o němž a jeho (nad)užívání se v poslední době vede řada diskuzí. Dobrou zprávou je, že při rozumné míře konzumace jedné půllitrové lahve nepředstavuje žádný z testovaných vzorků riziko.

Na kvalitu piv jsme se zaměřili při analýze obsahu extraktu původní mladiny a senzorickém hodnocení. Pod prvním pojmem se skrývá kontrola toho, zda je ležák jedenáctkou či dvanáctkou – vyhláška totiž připouští obojí. Při ochutnávce jsme zas nechali posoudit, zda piva odpovídají typickým charakteristikám českého světlého ležáku. Od něj se očekává plná, příjemně hořká chuť, dobrá pěnivost a téměř úplná absence jiných příchutí.  Při dodržení senzorického standardu byly pivovary různě úspěšné. Velmi dobře se to povedlo sedmi z nich, naopak nejslabší – dostatečnou - známku dostal pouze jeden vzorek.

Na závěr jsme zkontrolovali údaje na etiketách. Zajímala nás přesnost informací o obsahu alkoholu, a pokud to výrobce uvedl, i správnost deklarovaného extraktu původní mladiny.

Více na: https://www.dtest.cz/clanek-7460/test-svetlych-lezaku-2019   

Publikováno v časopise 8/2019      
 
Zdroj: dTest
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018