Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test těstovin 2019 – vřetena do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test těstovin 2019 – vřetena

Vydáno: 18.1.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Nezisková organizace dTest testovala 23 vzorků vřeten různých typů těstovin.

První potravinový test letošního roku věnujeme těstovinám. Proč jim? Do nového roku možná někteří vstupují se snahou ozdravit svůj životní styl a přitom „odlehčují“ jídelníček právě těstovinami. Na 23 vzorcích vřeten jsme prozkoumali kvalitu různých typů těstovin – semolinových, vaječných, bezvaječných i bezlepkových. Nejvíce nedostatků a slabin odhalila ochutnávka, ovšem narazili jsme i na lepek v bezlepkových těstovinách.

Lednový test jsme věnovali těstovinám a vybrali jsme druh, který mají podle průzkumů čeští spotřebitelé nejraději – fusilli neboli vřetena. Snažili jsme se o co nejširší pokrytí nabídky na trhu, proto jsme pro test vřeten vybrali těstoviny z měkké i tvrdé pšenice, druhy vaječné a bezvaječné a také několik speciálních bezlepkových výrobků.

Vřetena prošla sérií praktických i chemických zkoušek. Praktické vlastnosti jsme zjišťovali poté, co jsme vřetena připravili podle návodu do stavu al dente. Poté jsme pomocí speciálních přístrojů měřili jejich pevnost, lepivost a nechyběla ani klasická ochutnávka. Výsledky odhalily mezi jednotlivými kategoriemi těstovin výrazné rozdíly. Obecně nejlépe si co do tvrdosti a lepivosti vedly semolinové těstoviny vyrobené z tvrdé pšenice.

Chemické zkoušky se u všech kategorií zaměřily na mykotoxin deoxynivalenol. U vaječných jsme pak zjišťovali i obsah vajec, bezlepková vřetena prošla analýzou obsahu lepku. U bezlepkových těstovin jsme narazili na závažnější problém. Vřetena značky Sam Mills obsahovala dvojnásobné množství lepku, než kolik dovoluje legislativa.

 

Více informací: na webových stránkách dtest.cz

 

Zdroj: dtest.cz

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Lepek
Deoxynivalenol

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018