Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Testy provedené v ČR ověřily nezávadnost soli používané ve výrobě do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Testy provedené v ČR ověřily nezávadnost soli používané ve výrobě

Vydáno: 7.3.2012
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze 7. března 2012.
Sůl byla nezávadná
V souvislosti s problémy, které mají sousedé v Polsku s použitím technické soli pro potravinářské účely, rozhodl Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, odebrat k vyšetření vzorky výrobků a soli používané v našich zpracovatelských podnicích.
Vzorky soli, které byly odebrány v Moravskoslezském kraji, byly analyzovány ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě. Laboratorní analýzy se zaměřily zejména na smyslové posouzení, stanovení vlhkosti, sodíku, NaCl v sušině, síranů, ferrokyanidu draselného a nerozpustných látek. Současně byl stanoven obsah těžkých kovů (rtuť, kadmium, olovo, arzén). Výsledky všech analýz u testovaných vzorků soli splňují požadavky pro jedlou sůl.
V SVÚ Olomouc vyšetřují ještě vzorky masných výrobků a podle šéfa Státní veterinární správy budou vyšetřeny i mléčné výrobky polského původu. Vzhledem k velkému ředění soli ve výrobcích (1 – 3,5 %) spíše neočekáváme, že by se prokázala zdravotní závadnost, nicméně činíme tak zejména pro uklidnění konzumentů. Další došetření výrobků lze očekávat do pátku.
Přesto bude Státní veterinární správa požadovat od svého polského protějšku písemné informace, které nás ubezpečí o nemožnosti ohrožení zdraví lidí.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018