Bezpečnost potravin

Tisková zpráva G+H 2007

Vydáno: 27. 3. 2007
Autor: pospisilova

Svět gastronomie a hotelnictví pro profesionály

Mezinárodní veletrh gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování G + H se na brněnském výstavišti koná vždy v lichých letech. Letošního třetího ročníku se účastní rekordní počet 180 vystavovatelů ze sedmi zemí a jejich nabídku si během tří dnů podle očekávání prohlédne osm tisíc návštěvníků – registrovaných odborníků převážně ze segmentu HORECA.  
Nejvýznamnější oborový veletrh ve střední Evropě je ucelenou přehlídkou novinek a aktuálních trendů. V sortimentu převažují potravinářské produkty pro profesionální zpracování a nápoje pro odběratele v gastronomii. Součástí je i rozsáhlá expozice Státního zemědělského intervenčního fondu s nabídkou 33 špičkových českých producentů – nositelů značky KlasA. Další významná část vystavovatelů prezentuje technologie a zařízení pro velkokapacitní kuchyně, specializovaný software a další produkty i služby pro rostoucí HORECA trh v České republice. Oficiální účast má Dolní Rakousko, které je na veletrhu G + H zastupováno devíti dodavateli pro oblast hotelnictví a gastronomie se sortimentem sahajícím od bioproduktů a krajových specialit až po textilie pro výzdobu interiérů.
Partnery veletrhu G + H 2007 jsou společnosti Makro, Starobrno, Bohemia Deli, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR.
 
Šéfkuchaři vaří na stánku Makro
Chcete se dívat pod ruce skutečným mistrům? Na veletrhu G + H k tomu máte jedinečnou příležitost. Kuchařské show se konají na několika stáncích včetně expozice generálního partnera veletrhu G + H – společnosti MAKRO Cash & Carry ČR. Její pozvání do pavilonu A1 přijali tři mistři svého oboru, kteří návštěvníky zasvětí do tajů zpracování neobvyklých surovin při přípravě zajímavých pokrmů. Show začíná každý den v 10.30 hodin. V úterý šéfkuchař pražského hotelu Radisson SAS Alcron Jiří Štift předvede úpravu čerstvých ryb a darů moře, ve středu na něj naváže šéfkuchař hotelu Four Seasons v Praze Vito Mollica s poklady italské kuchyně "Viva Italia" a čtvrteční prezentace šéfkuchaře restaurace U Kastelána v Brně Michala Götze objasní tajemství přípravy zážitkové kuchyně „La Degustation“. Ve středu odpoledne na stánku společnosti Makro proběhne přednáška Dr. Pavla Maurera, autora Maurerova výběru Grand Restaurant, nazvaná "Křidýlko nebo stehýnko?".
 
Ve spolupráci s Vinařským fondem
Český trh s vínem nadále roste a stoupá zejména ochota konzumentů připlatit si za kvalitu. Projevuje se to i v gastronomických zařízeních, která jsou pro producenty vína významnými a velmi žádanými odběrateli. Vinařský fond se proto rozhodl připravit pro tuto klientelu speciální prezentace a první z nich uspořádá právě při veletrhu G + H. V úterý 27. března se na výstavišti uskuteční galavečer vinařů spojený s vyhlášením výsledků soutěže Grand Prix Vinex 2007. Ve středu 28. března pak v křídle pavilonu A2 vyhrazeném pro "Vína z Moravy, Vína z Čech" proběhne celodenní prezentace a degustace špičkových produktů s názvem "To nejlepší pro Vás". Na veletrhu se představí 39 producentů s nabídkou průměrně osm vín, takže na výběr bude z téměř 300 vynikajících vzorků. Chybět nebudou ani vzorky nominované do Salónu vín ČR.
K ochutnávce samozřejmě budou připravena také vína ze soutěže Grand Prix Vinex 2007. Absolutním vítězem, který na galavečeru získá titul Champion Grand Prix VINEX 2007, se stal Tramín červený, ledové víno 2005, od společnosti Réva Rakvice, s. r. o. Vítězi dalších kategorií se stala vína Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2005, z Vinselektu Michlovský, a. s., Rakvice, Furmint, výběr z bobulí 2005, od firmy J&J Ostrožovič Velká Trňa, Svatovavřinecké rosé, jakostní víno 2005, z Vinných sklepů Valtice, a. s., argentinské červené víno Malbec Reserva 2004 producenta Pascual Toso Mendoza a v kategorii šumivých vín Bohemia Sekt Prestige brut společnosti Bohemia Sekt Starý Plzenec.
 
Mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků
Soutěž Gastro junior Brno 2007 – Nowaco Cup se a brněnském výstavišti uskuteční již potřinácté. Jde o finále Mezinárodního mistrovství ČR, do kterého se letos zapojili studenti 45 tuzemských a dvou zahraničních škol vzdělávajících mladé odborníky v gastronomii. Do brněnského finále se z regionálních kol propojovali jen ti nejlepší – 33 soutěžících v oboru kuchař – kuchařka, 32 cukrářů a cukrářek a 29 číšníků – servírek. Po celé tři dny bude v pavilonu C probíhat atraktivní soutěž, kterou by si návštěvníci veletrhu určitě neměli nechat ujít – mimo jiné i proto, že si z mladých talentů mohou vybrat posily pro svůj pracovní tým.
A co zajímavého uvidíte? Kuchaři budou připravovat moderní pokrm české kuchyně, jehož základem je vykostěná vepřová pečeně. Soutěžním úkolem cukrářů je teplý či studený moučník s využitím švestkových povidel. Číšníci budou připravovat a servírovat fondue pro dvě osoby s použitím minimálně dvou druhů ovoce, z nichž jedno upraví před zraky hosta. Pokrm doplní vhodným nápojem a své jazykové znalosti prokáží rozhovorem s hostem v angličtině, němčině či ruštině. Soutěž se koná pod záštitou primátora Statutárního města Brna, pořádá ji Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Brno, ve spolupráci se společností Veletrhy Brno a tradičním organizátorem je Střední škola potravinářská a služeb Brno – Charbulova.
 
Podpora zvyšování kvality
Všichni zájemci se mohou bezplatně zúčastnit odborného doprovodného programu, který u příležitosti veletrhu G + H pořádají Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR), Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a společnost Makro. Seminář proběhne v úterý od 14 hodin v pavilonu A3 – sále Morava. K jeho hlavním tématům patří kampaň za sníženou sazbu DPH pro restaurace a ubytovací zařízení a spolupráce s Českou centrálou cestovního ruchu na vzdělávání a propagaci. Posluchači se seznámí také s aktivitami společnosti Makro zvyšujícími informovanost o oblasti HACCP a s projektem SOCR ČR Manažer bezpečnosti potravin v gastronomii. V posledním bloku AHR ČR představí své projekty pro zvyšování kvality personálu v restauracích. "Jde o Aranžmá jídel a kombinace chutí na talíři – instruktážní DVD, které připravujeme ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Druhý program nese název Minimum nápojaře a zaměřuje se na instruktáž pro personál jak podávat, ošetřovat, ale hlavně aktivně nabízet a prodávat nápoje. Tento projekt by měl nejen zlepšit kvalitu služeb, ale zároveň navýšit tržby v těchto zařízeních," informoval generální sekretář AHR ČR Václav Stárek a dodal: "V neposlední řadě bychom chtěli představit projekt, který je podpořen z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hlavního města Prahy a má název Prevence kriminality a krizový management v hotelovém provozu."