Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Tisková zpráva MZe 19. 6. 2007 do kategorie

TZ MZe ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ MZe ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Tisková zpráva MZe 19. 6. 2007

Vydáno: 19.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Boj o slivovici v Bruselu skončil vítězně Zpráva tiskové mluvčí T. Králové

 

Česká republika bude moci i nadále používat název Slivovice pro označování čisté pálenky i pálenky s přídavkem ethanolu. Potvrdil to dnes Evropský parlament. Díky úsilí Ministerstva zemědělství ve spolupráci se SZ Brusel a našimi europoslanci se podařilo odvrátit hrozbu pozměňovacího návrhu Evropského parlamentu, který by zrušil dříve dojednaná ustanovení přístupových podmínek.

 

V rámci přístupových jednání byla dojednána výjimka pro Českou republiku z definice ovocné pálenky ze švestek – slivovice. Cílem této výjimky bylo uznání specifického technologického postupu, který spočívá v přídavku nejvýše 30% alkoholu zemědělského původu při závěrečné destilaci.

Pozměňovací návrh by umožňoval přidávat do konečného výrobku jakékoliv aromatické látky, což nikdy nebylo možné. Toto ustanovení by šlo proti principu zachování kvality lihovin na jednotném trhu, který je Evropským parlamentem podporován.  Došlo by v podstatě k překlasifikování slivovice do jiné kategorie lihovin tím, že byl povolen přídavek jakékoliv aromatické látky. To v důsledku znamená změnu charakteru konečného výrobku a vede k neoprávněné výrazné újmě na pověsti konečného výrobku.

Slivovice je tradiční český název používaný pro destilát vyrobený ze švestek. Naším jednoznačným požadavkem bylo, abychom mohli  i nadále tento výraz používat jak v případě kategorie 9 - ovocné destiláty - tak i v tomto případě, kde je rozdíl v technologii již dostatečně ošetřen dodatečnými požadavky na označování. Návrh vzbuzoval vážné právní obavy, že výraz slivovice by pak mohl být zpochybněn. V takovém případě by mohla být zpochybněna i kvalita konečného produktu vyrobeného klasickým technologickým postupem.

 

 

Táňa Králová

tisková mluvčí MZe

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021