Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Tisková zpráva MZe 6. 12. 2007 do kategorie

TZ MZe ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ MZe ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Tisková zpráva MZe 6. 12. 2007

Vydáno: 6.12.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Počet ekofarem rychle roste
Více než o čtvrtinu vzrostl v letošním roce v České republice počet ekofarem. K dnešnímu dni dosáhl čísla 1250. To je o 350 více než v roce 2006. Společně se zájmem zemědělců věnovat se tomuto druhu hospodaření roste i chuť stále většího množství lidí ekofarmy navštěvovat.
 
„Systém ekologického zemědělství znamená životní styl, kdy se farmáři snaží chránit životní prostředí a zachovávat krajinu a její rozmanitost pro další generace. Důležité je, aby veřejnost měla možnost ekofarmy navštěvovat a seznamovat se s těmito výhodami a prací ekofarmářů v praxi, vysvětlil ministr zemědělství Petr Gandalovič.
 
Ekologické farmy jsou vnímány veřejností především jako producenti široké škály bioproduktů. Mají ale řadu dalších předností. Na ekofarmách je vyšší druhová pestrost rostlin a živočichů, jsou místem zachování původních krajových odrůd rostlin a plemen zvířat, ukazují směry etického zacházení s hospodářskými zvířaty. Stále populárnější jsou také v rámci agroturistiky. Propagace a podpora ekologicky hospodařících farem je jedním z cílů informačního projektu ministerstva zemědělství Žiju bio.
 
Důvodů, proč podporovat ekologické farmáře v jejich práci a přesvědčení, je tak celá řada. Podpora lokální produkce, kterou obstarají ekofarmy, je důležitým aspektem šetrného přístupu k životnímu prostředí. K dalším přednostem patří zachování rozmanitosti krajiny, pěstování méně tradičních druhů plodin. Také agroturistika se stává stále oblíbenější pro ty, kteří rádi tráví dovolenou aktivně, i pro rodiče, kteří chtějí svým dětem ukázat tradiční hodnoty.
                    
Velmi rozsáhlý přehled agroturistických možností v ČR poskytuje organizace ECEAT (European Centre for Eco-Agro Tourism, http://www.eceat.org ), která s pověřením vlády ČR certifikuje farmy v tzv. „Národním systému certifikace ekologicky šetrných služeb cestovního ruchu“. Vybere si každý – od ekologických kempů vede široké spektrum až k „pětihvězdičkovým“ ekofarmám.
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021