Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Tisková zpráva MZe ČR 19. 2. 2007 do kategorie

TZ MZe ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ MZe ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Tisková zpráva MZe ČR 19. 2. 2007

Vydáno: 19.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Společné prohlášení ministra zemědělství Petra Gandaloviče a hlavního hygienika ČR a náměstka ministra zdravotnictví Michaela Víta k výskytu baktérie listeria v některých potravinářských výrobcích.
 Všechny státní dozorové orgány, které kontrolují zdravotní nezávadnost potravin, přistoupily v souvislosti se záchyty baktérie listeria v některých potravinářských výrobcích v posledních měsících k vyšší četnosti kontrol. Dohled všech tří organizací - Státní veterinární správy ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygienické služby – funguje naprosto koordinovaně tak, aby zachytil celý řetězec od výroby potravin, přes jejich distribuci až po jejich prodej v obchodní síti. Mezi uvedenými dozorovými orgány funguje velmi dobrá komunikace při předávání informací zjištěných při kontrolách. Vyplynulo to z dnešní schůzky ministra zemědělství Petra Gandaloviče s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem, ředitelem Státní veterinární správy ČR Milanem Malenou a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou.
 
„V minulých týdnech odhalily intenzivní kontroly zvýšené procento výskytu baktérie listeria nad povolenou normu u dovozových ryb, konkrétně uzených lososů. Tyto výrobky byly okamžitě staženy z obchodní sítě, s dovozci závadných šarží je vedeno správní řízení a zboží od těchto obchodníků bude v následujícím období podrobeno ještě mnohem intenzivnější kontrole,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
 
„I když v posledních měsících došlo k vyššímu výskytu onemocnění listeriózou, stále jde o sporadický výskyt. Nelze mluvit o epidemii,“ konstatoval hlavní hygienik Michael Vít.
 
I přes důsledný systém státní kontroly leží podle ministra Petre Gandaloviče nezastupitelná odpovědnost i na samotném spotřebiteli. Ten by se měl řídit datem spotřeby, potraviny skladovat a upravovat podle pokynů uváděných výrobcem (tepelně upravit, pokud to výrobce uvádí). „Lidé by při volbě potravin měli přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu a možné snížené imunitě, což platí zejména pro chronicky oslabené pacienty,“ upozornil Michael Vít.
 
Při dodržení všech zásad odpovědné konzumace nepředstavují potraviny prodávané na českém trhu z hlediska listérie žádné riziko, shodli se ministr Petr Gandalovič a Michael Vít.
 
 
Táňa Králová, tisková mluvčí MZe
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021