Bezpečnost potravin

Tisková zpráva MZe ČR 20. 3. 2007

Vydáno: 21. 3. 2007
Autor: pospisilova

Pomazánkové máslo v BruseluZpráva tiskové mluvčí T. Králové

Ministr zemědělství Petr Gandalovič jednal dnes s evropskou komisařkou pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerovou-Boelovou. Předmětem jednání byla kromě jiného diskuse o výrobcích nazývaných pomazánkové máslo.
 
Návrh ministra Gandaloviče na zachování názvu se setkal s odmítavým postojem evropské komisařky, která své stanovisko odůvodnila rozporem s uznávanými parametry procenta tuku při použití názvu máslo v označení pomazánkového másla. Ministr Petr Gandalovič argumentoval tím, že několik členských zemí EU má povolenou výjimku v označování produktů obsahujících označení máslo, které též nesplňují požadovaný minimální obsah mléčného tuku.
 
„Na můj argument však paní komisařka namítla, že v případě českého pomazánkového másla se nejedná o lokální produkt, ale jde o zvykové označení výrobku s nižším obsahem tuku, než povolují evropská pravidla“, upřesnil ministr Gandalovič.
 
Ministr Petr Gandalovič nicméně navrhuje řešení: „Dovedu si například představit, že v názvu použijeme přídavné jméno pomazánkové a k tomu další přídavné jméno se vztahem k příchuti, třeba pomazánkové křenové“, upřesnil svoji představu Petr Gandalovič.
 
  
Táňa Králová
tisková mluvčí MZe