Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Potravinářské komory ČR 5. 2. 2007

Vydáno: 6. 2. 2007
Autor: pospisilova

Madeta: Na západě by nepravdy o rizikových sýrech skončily u soudu

Madeta: Na západě by nepravdy o rizikových sýrech skončily u soudu

Pokles tržeb o 112 milionů korun, zisku o 6,4 miliony korun či prodejů sýrů Romadúr nebo Niva o 40 procent – takový je podle Milana Teplého, generálního ředitele jihočeské Madety, největšího tuzemského výrobce sýrů a mlékárenského podniku vůbec, dosavadní účet za zkreslené informace spojené s kauzou listerie v ČR – jenom co se týče Madety.

„Informace, že mezi rizikové skupiny výrobků patří sýry z nepasterizovaného mléka spolu s ilustračními snímky námi vyráběných sýrů Madetu zásadně diskvalifikují. V zahraničí, kdyby byla nějaká firma takto poškozena, skončil by případ bezpečně u soudu,“ zdůraznil Teplý.

Podle jeho údajů Madeta investovala například jen do mlékárny v Českém Krumlově, která je stěžejním výrobcem Nivy v ČR, kde se tento sýr vyrábí od roku 1952, za posledních tři a půl roku 250 milionů korun. „Tamní sklepy jsou nyní na úrovni operačních sálů. Přesto je takový výrobek označen jako rizikový, protože je údajně vyroben z nepasterizovaného mléka. Státní veterinární správa přitom provádí v těchto provozech když ne denní, tak minimálně týdenní šetření, a hlavně, pasterizace mléka je v ČR nařízena zákonem. Když pak v tisku vyjdou informace, že spotřebitelé se mají vyvarovat konzumace českých sýrů z nepasterizovaného mléka, musím v tom vidět duševní darebáctví nebo profesní selhání člověka,“ konstatoval Teplý.

Šéf Madety se zastává i dalších tuzemských výrobců, například loštické tvarůžkárny, která také doplatila na zkreslené informace. „Listerie se tam nenašla v tvarůžkách, ale v průmyslovém tvarohu, a průmyslový tvaroh nebyl expedován do tržní sítě,“ uvedl na pravou míru tuto kauzu Teplý.

Podle jeho slov by bylo spravedlivé říci, že bakterie Listeria monocytogenes se našla především v dovozových sýrech z nepasterizovaného mléka. Přesto se závadnost měkkých zrajících sýrů spojuje se sýry jako Niva, Zlato, Romadur či Kamadet, které vyrábí Madeta. „Jsme tak srovnáváni s výrobci sýry z Mexika a nikdo za to nenese odpovědnost,“ konstatoval Teplý.

Osvětě kolem listerie nepomohly podle jeho slov ani obchodníci. „Mám dokladováno, jak prodavačka v nejmenovaném obchodu přijde k zákaznici se slovy – Vy si také berete ty jedovaté sýry, Vy se chcete otrávit? A za takový marketing mám platit miliony korun za zalistovaní poplatky?“, ptá se Teplý.
Mgr. Zbyněk Boublík
Potravinářská komora ČR,
Federace výrobců potravin, nápojů
a zpracovatelů zemědělské produkce
vedoucí odd. komunikace a vnějších vztahů
Počernická 96/272
Praha 10 – Malešice
108 03