Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Tisková zpráva Potravinářské komory ČR 5. 2. 2007 do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Tisková zpráva Potravinářské komory ČR 5. 2. 2007

Vydáno: 6.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
SVS: Výroba sýrů v ČR je minimálně srovnatelná se standardy zemí EU,  v mnoha případech i vyšší
Potravinářské podniky, které v ČR spadají pod veterinární dozor, vyrábějí zdravotně nezávadné potraviny, v mnoha případech dokonce na vyšší úrovni, než je tomu v zemích EU. Konstatoval to na tiskové konferenci Potravinářské komory ČR věnované rizikům Listeriózy ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR (SVS) Milan Malena.

Jak dále sdělil, přitom samozřejmě existují potraviny, které růst listerií umožňují, a které to neumožňují. Není ale správné konstatovat, že příčinou nárůstu výskytu nemoci Listerióza je potravinářská výroba.

Tuzemští výrobci potravin podle Maleny ustanovení evropské i národní potravinářské legislativy dodržují. K tomu jim slouží například schválené systémy kritických bodů (HACCP) a zásady správné výrobní praxe.

K nálezům listerií přesto může dojít. Statistiky SVS evidují za loňský rok v ČR záchyt listerií zhruba ve dvou a půl procentech z veškerých kontrolovaných potravinářských výrobků. Přímo v mlékárenském průmyslu se pak záchyt bakterie Listeria monocytogenes pohyboval mezi jedním až dvěma procenty. „V době zvýšených kontrol v období od 5. prosince 2006 do 8. ledna 2007 zachytily kontroly výskyt listerie u šesti procent všech výrobků,“ uvedl šéf veterinářů.

Listerie se přitom podle jeho údajů může objevit kdekoli. „Když nechala SVS vyšetřit například do ČR dovážené ryby, například uzeného lososa, tak ve čtyřech z pěti odebraných vzorků tohoto lososa se listerie objevila,“ říká.

Milan Malena přikládá velkou důležitost osvětě řadového spotřebitele. SVS proto spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Ministerstvem zdravotnictví ČR připravila doporučení pro výrobce, obchodníky a spotřebitele o rizicích této bakterie a o tom, jak je zmírňovat.
Mgr. Zbyněk Boublík
Potravinářská komora ČR,
Federace výrobců potravin, nápojů
a zpracovatelů zemědělské produkce
vedoucí odd. komunikace a vnějších vztahů
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice
108 03
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021