Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 7. 12. 2007

Vydáno: 7. 12. 2007
Autor: pospisilova

Inspekce zakázala kvašené okurky obsahující kyselinu benzoovou. Zpráva tiskové mluvčí M. Šmidtové

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE, Květná 15, 603 00 Brno
tel.: +420 542 426 633, fax: +420 542 426 645, e-mail: martina.smidtova@szpi.gov.cz, www.szpi.gov.cz
 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila obchodnímu řetězci Billa, aby z oběhu stáhl kvašené okurky, u nichž byl zjištěn výskyt kyseliny benzoové, konkrétně 356 mg v kilogramu výrobku. Tato kyselina se používá jako konzervant, u mléčně kvašených výrobků je však použití jakýchkoliv konzervantů zakázáno.
Kvašené okurky (balení 500g, datum minimální trvanlivosti prosinec 2007) vyrobila polská firma P.P.H.U. MASTERS. Do řetězce Billa v České republice je v počtu 7180 kusů dodala rovněž polská společnost “Stefkar” spólka jawna malgrzata i Stefan Broniek. Z oběhu bylo staženo 3280 kusů, zbytek se již rozprodal.
SZPI odeslala informaci o tomto výrobku prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi i všem členským zemím EU.
 
Fotografie jsou k dispozici na webu www.szpi.gov.cz
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI