Bezpečnost potravin

Tisková zpráva SZPI 4. 6. 2007

Vydáno: 4. 6. 2007
Autor: pospisilova

Tesco muselo stáhnout tisíce čokolád. SZPI zahájila správní řízení.Zpráva tiskového mluvčího Mgr. I. Klemeše

Společnost Tesco Stores ČR musela stáhnout ze sítě svých prodejen 4 446 kusů mléčné čokolády, kterou vyrobil polský výrobce. Toto opatření uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která také zahájila s obchodním řetězcem správní řízení.
Podnětem byla kontrolní akce v marketu Tesca v Soukenické ulici v Liberci, kde SZPI odebrala vzorek mléčné čokolády, který podle laboratorních rozborů nevyhověl požadavkům stanovených právními předpisy na tuto potravinu. Obsahoval jen 16,8 procenta kakaové sušiny (minimální předepsané množství je 25 %), přitom deklaroval na obalu dokonce 30 %. Na druhé straně obsahoval 11,3 procenta rostlinného tuku jiného než kakaového, u kterého je povolené maximální množství pouze pět procent. Mezi rostlinné tuky povolené dávat do čokoládových výrobků patří například palmový olej, bornejský tuk, bambucký tuk a olej z jader manga. Prodejce tak nabízel potravinu, která klamala spotřebitele.
Pro Tesco vyrobila čokoládu polská firma ZWC Millano K. Kotas. Měla minimální trvanlivost do konce února 2008. Obchodní řetězec dovezl 36 000 kusů čokolád této šarže o celkové váze 3 600 kg. Ještě před kontrolní akcí inspekce jich stačil značnou část prodat zákazníkům.
 
Zpracoval: Mgr. Ivo Klemeš, tiskový mluvčí SZPI
 

V Brně 4. června 2007