Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Toxicita ochratoxinu A nově posuzována do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Toxicita ochratoxinu A nově posuzována

Vydáno: 7.6.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Evropská komise si vyžádala od EFSA nové stanovisko k toxicitě ochratoxinu A.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby posoudil pět publikací, které Komise obdržela k toxicitě ochratoxinu A a vydal stanovisko k tomu, zda je nezbytné aktualizovat názor na ochratoxin A v potravinách, schválený 4.4.2006 vědeckým panelem pro kontaminanty v potravinovém řetězci (EFSA–CONTAM).
Většina z publikací, které Komise obdržela, byla vypracována jednou výzkumnou skupinou. Panel CONTAM uvedl, že čtyři z těchto publikací se týkají možné koexpozice lidí ochratoxinu A a aristolochové kyselině v oblastech dříve identifikovaných jako oblasti se zvýšeným výskytem balkánské endemické nefropatie. V jednom z příspěvků byla prezentována nová metoda analýzy společného výskytu několika mykotoxinů, např. ve snídaňových cereáliích na francouzském trhu.
Panel CONTAM došel k závěru, že povaha informací v těchto příspěvcích se netýká celkového posouzení rizika z kontaminace potravin mykotoxinem “ochratoxin A”. EFSA proto došel k závěru, že nemá důvod měnit své stanovisko k ochratoxinu A, které schválil 4.4.2006 – tj. tolerovatelný týdenní příjem ochratoxinu A je 120 ng/kg tělesné hmotnosti. Stanovisko EFSA (2010) je v příloze.
 
Příloha: Statement on recent scientific information on the toxicity of Ochratoxin A (pdf, 115 kB, 7 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021