Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších

Vydáno: 10.6.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Přehled biotoxinů, jejichž limity v potravinách stanovuje nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 853/2004.
Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších mohou být příčinou řady intoxikací, někdy velmi nebezpečných pro zdraví člověka. Pro většinu případů jsou charakteristické mírné neurologické symptomy a trávicí obtíže. Některé intoxikace však mohou být pro člověka smrtelné, přičemž úmrtnost může překračovat 50 % případů intoxikací.
Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004 se stanovují zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. Oddíl VII uvedeného nařízení se vztahuje na živé mlže, dále na živé mořské ostnokožce, pláštěnce a mořské plže. V kapitole V jsou uvedeny hygienické normy pro živé mlže, podle kterých nesmějí obsahovat mořské biotoxiny v celkovém množství, které překračuje následující limity (měřeno v celém těle nebo v jakékoliv jednotlivé jedlé části):
 
a) pro paralytický toxin (PSP, Paralytic Shellfish Poison) 800 μg/kg,
b) pro amnesický toxin (ASP, Amnesic Shellfish Poison) 20 mg domoové kyseliny na kilogram,
c) pro sumu okadaiové kyseliny, dinofysistoxinů a pektenotoxinů 160 μg ekvivalentu okadaiové kyseliny na kilogram,
d) pro yessotoxiny 1 mg ekvivalentu yessotoxinu na kilogram,
e) pro azaspiracidy 160 μg azaspiracidového ekvivalentu na kilogram.
 
V přehledové práci “Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších” jsou blíže popsány jednotlivé toxiny ryb (tetrodotoxin, ciguatoxin, palytoxin aj.) a korýšů/měkkýšů (PSP, ASP, neurotoxin (NSP), toxin způsobující průjem (DSP), azaspiracidový toxin (ASP)).
 
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 57, 2007, č. 1, s. 5–10
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018