Bezpečnost potravin

Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších

Vydáno: 10. 6. 2008
Autor:

Přehled biotoxinů, jejichž limity v potravinách stanovuje nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 853/2004.

Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších mohou být příčinou řady intoxikací, někdy velmi nebezpečných pro zdraví člověka. Pro většinu případů jsou charakteristické mírné neurologické symptomy a trávicí obtíže. Některé intoxikace však mohou být pro člověka smrtelné, přičemž úmrtnost může překračovat 50 % případů intoxikací.
Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004 se stanovují zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. Oddíl VII uvedeného nařízení se vztahuje na živé mlže, dále na živé mořské ostnokožce, pláštěnce a mořské plže. V kapitole V jsou uvedeny hygienické normy pro živé mlže, podle kterých nesmějí obsahovat mořské biotoxiny v celkovém množství, které překračuje následující limity (měřeno v celém těle nebo v jakékoliv jednotlivé jedlé části):
 
a) pro paralytický toxin (PSP, Paralytic Shellfish Poison) 800 μg/kg,
b) pro amnesický toxin (ASP, Amnesic Shellfish Poison) 20 mg domoové kyseliny na kilogram,
c) pro sumu okadaiové kyseliny, dinofysistoxinů a pektenotoxinů 160 μg ekvivalentu okadaiové kyseliny na kilogram,
d) pro yessotoxiny 1 mg ekvivalentu yessotoxinu na kilogram,
e) pro azaspiracidy 160 μg azaspiracidového ekvivalentu na kilogram.
 
V přehledové práci “Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších” jsou blíže popsány jednotlivé toxiny ryb (tetrodotoxin, ciguatoxin, palytoxin aj.) a korýšů/měkkýšů (PSP, ASP, neurotoxin (NSP), toxin způsobující průjem (DSP), azaspiracidový toxin (ASP)).