Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Trans mastné kyseliny ve švýcarských potravinách do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Trans mastné kyseliny ve švýcarských potravinách

Vydáno: 5.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Množství trans tuků značně kolísá, takže nelze stanovit druhy potravin, kde je jich nejvíce. Ve ztuženém řepkovém tuku byl zjištěn 30% podíl trans mastných kyselin.
Trans mastné kyseliny (TMK) přirozeně přítomné v potravinách a TMK vzniklé při ztužování tuků se svým složením liší. U přirozených TMK převažuje izomer kyseliny vakcenové (trans 11-oktadekanové kyseliny; t11 18:1), který je organismus lidí a některých zvířat schopen přeměnit na CLA. Při ztužování tuků vzniká spektrum izomerů trans mastných kyselin, které většinou člověk přeměnit nemůže.
Během r. 2006 byl za podpory švýcarského Spolkového zdravotního úřadu zjištěn obsah trans mastných kyselin (TMK) v 120 druzích různých potravin. Plynovou chromatografií byl stanovován obsah TMK izomerů 18:1, 18:2, 18:3. O původu tuků (živočišné či ztužené) vypovídá podíl t11 18:1 TMK.
 
Tabulka: Výběr z výsledků studie
 
 
Průmyslově ztužené tuky
Tuk přežvýkavců
Potravina
% TMK z celkového tuku
g TMK /100 g potraviny
% TMK z celkového tuku
g TMK /100 g potraviny
Pečivo z listového těsta
8,47 (0,66-19,20)
1,77 (0,11-3,90)
4,04 (3,01 – 4,86)
0,71 (0,56 – 0,95)
Koláče, vdolky apod.
1,71 (0,36-4,97)
0,31 (0,05-0,84)
3,76
0,66
Fast food (pomfrity, hranolky apod.)
2,20 (0,18-6,75)
 
0,22 (0,03-0,61)
2,93 (2,46-3,40)
0,20 (0,17-0,23)
Smažené pečivo (koblihy)
4,30 (0,63-13,59)
0,54 (0,08-1,70)
Čokoládové tyčinky
2,42 (0,32-9,16)
0,50 (0,05-1,85)
Zmrzliny
5,88 (0,00-25,62)
0,40 (0,00-1,89)
Rostlinné oleje
 
 
 
 
Podzemnicový
0,74 (0,26-1,87)
 
 
Řepkový
0,37 (0,16-0,65)
 
 
Slunečnicový
0,31 (0,10-0,70)
 
 
Olivový
0,04 (0,03-0,06)
 
 
Oleje neurčeného původu
3,17 (0,45-10,55)
 
 
Margarin
1,05 (0,34-1,98)
0,80 (0,26-1,47)
 
 
 
V 30 % výrobků byla překročena hodnota 2 % z celkového obsahu tuku stanovená dánským předpisem. Kolísání obsaženého množství TMK je u výrobků se ztuženými tuky výrazně větší než u výrobků s přirozenými tuky živočišného původu. Proto je obtížné udělat závěr ohledně množství TMK v jednotlivých druzích potravin.
Vzhledem k úvahách o možném vlivu výchozí suroviny (oleje) na obsah TMK ve ztuženém tuku, byly provedeny analýzy olejů (viz údaje v tabulce) a analýzy jednodruhových ztužených tuků. Nejvyšší obsah TMK (30 %) byl stanoven ve ztuženém řepkovém tuku. Analýzy ukázaly, že v případě některých rostlinných olejů je značný podíl TMK tvořen izomery 18:2 a 18:3 (až 80 % z celkového obsahu tuků). Ty však podle názoru odborníků mají méně škodlivý účinek než izomer 18:1.
Z výsledků jedné studie vyplynulo, že riziko srdečně-cévních onemocnění se při příjmu 4 až 5 g TMK za den zvýší asi o 25 % proti příjmu stravy s energeticky odpovídajícím množstvím sacharidů. Takové množství TMK není v běžné stravě ničím neobvyklým. Riskantní jsou však i nižší množství. Riziko není akutní, ale vzniká postupně. Zatím se lze jen dohadovat, do jaké míry bylo zdraví lidí ovlivněno ztužováním tuků, které se provádí v průmyslovém měřítku od r. 1910.
Zatím je otázkou, jakým způsobem bude problém TMK ve Švýcarsku řešen: Zda bude stanoven limit jako v Dánsku, nebo povinné uvádění na obalech (tomu by se ale vyhnuly nebalené potraviny) jako v zemích Severní a Jižní Ameriky. Každopádně by měl být obsah TMK v potravinách snižován na dobrovolné bázi. V tom hraje hlavní roli průmysl zpracování tuků.
Lebensm. Technologie, 40, 2007, č. 3, s. 9-11
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018