Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Trendy v používání barviv do potravin do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Trendy v používání barviv do potravin

Vydáno: 27.9.2008
Tisk článku
Jako alternativu barviv nabízí společnost GNT koncentráty barevných plodů "EXBERRY".
Barviva v potravinách jsou jednou z nejdiskutovanějších problematik týkajících se aditiv. Zvláště po zveřejnění tzv. „Southampton studie“ v létě 2007 je tato záležitost trvale aktuální. Jednou krajností je nepoužívat barviva v potravinách vůbec. To však je těžko akceptovatelné, protože barva přispívá k vnímání chuti potraviny (a barevnost je často rozhodujícím hlediskem při nákupu potraviny). Za řešení je někdy považováno používání přírodních barviv, které často mají i příznivé (antioxidační) vlastnosti. Přitom však obvykle nebývá zmiňováno, že při získávání přírodních barviv se někdy používají různé chemické látky. Karmín (košenilová červeň, E 120) se získává ze sušených samiček hmyzu Dactylopius, přičemž během zpracování se používá přídavek sloučenin hliníku. Při získávání přírodního chlorofylu (E 141) se mj. používá měď.
Společnost GNT nabízí jako alternativu k barvivům produkty získané přímo z barevných plodů. Tzv. „barvicí potraviny“ EXBERRY® nejsou selektivně extrahovanými barvivy, ale jedná se o koncentráty s definovaným obsahem bioaktivních látek z plodů jako bezinky, rajčata, plody aronie, černý rybíz, tmavě zbarvená karotka, dýně a hrozny. Vzhledem k tomu, že se nejedná o pouhé barvivo, nepoužívá se při označování kód E, ale uvádí se např.: „koncentrát z karotky“.

Food Design, 2008, č. 3, s. 13, 14, 16
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021