Bezpečnost potravin

Tuňák v konzervě má zdravotní výhody a nevýhody z hlediska omega-3 mastných kyselin

Vydáno: 28. 7. 2021
Autor: CZVP SZÚ

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Rybí konzervy patří k oblíbeným výrobkům, když chceme připravit třeba rychlou, zdravou, letní večeři a zrovna nemáme po ruce čerstvou rybu. Už se Vám stalo, že jste se zastavili před regálem a váhali jste, kterou si vybrat? Jaká je „lepší“ nejen chuťově, ale i z pohledu zdraví − jestli ta ve vlastní šťávě, či ve slunečnicovém, olivovém, řepkovém nebo jiném oleji? Pokusili jsme se shrnout, která je vhodnější z pohledu poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin (MK). Tuňák sám o sobě je dobrým zdrojem omega-3 MK a má i žádoucí poměr zmíněných kyselin. Rostlinný olej v konzervě, pokud jste zvyklí ho konzumovat, může optimální poměr MK i změnit. Článek Vám usnadní „nákupní“ volbu. 

Doporučení pro spotřebitele

1. Pokud dostanete chuť na rybu, preferujte vždy

    • Čerstvého či mraženého tuňáka, popř. jinou rybu, kterou si sami upravíte dle libosti.


2. Chcete-li sáhnout po pohotové variantě, když ta čerstvá zrovna není po ruce, volte 

    • Tuňákové (obecně rybí) konzervy ve vlastní šťávě. Mají sice (jako jakákoliv jiná rybí konzerva) trochu soli, ale obsah ω-3 MK a poměr MK není ovlivněn přidaným olejem.

3. Když preferujete spíše varianty v oleji, např. do salátů, volte

    • Konzervy ideálně v řepkovém, případně v olivovém oleji. Zde je poměr ω-6 ku ω-3 MK v souladu s výživovým doporučením.

 


Celý článek je zde:

© Jandlová M., Bischofová S., Ruprich J: Jaká tuňáková konzerva je „nejlepší“ z pohledu poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin

  • Tunakove_konzervy (pdf, 796.28 KB, 28.07.2021, 12:16)
    prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 28.7.2021

 

 

Zdroj: SZÚ