Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl? do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl?

Vydáno: 17.5.2021
Tisk článku
Autor: Akademie kvality
Informace portálu Akademie kvality

Pestrý výběr potravin téměř ze všech koutů světa je velmi lákavý. Zvykli jsme si, že můžeme po celý rok ochutnávat např. zeleninu a ovoce, které se u nás nepěstují nebo jsou v našich končinách jen sezónní. Není ovšem dovoz některých surovin či výrobků přemrštěný? Nezatěžujeme svou volbou zahraničních produktů životní prostředí příliš?

Možnost zvolit si potraviny podle libosti je samozřejmě dobrá, ale je nutné dovážet suroviny nebo výrobky, kterých máme u nás dostatek? S náročnou logistikou souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také ekologická stopa, která se odvíjí od počtu najetých kilometrů.

Delší cesta = zhoršení životního prostředí i jiné standardy na kvalitu

Co má největší dopad na znečištění přírody v souvislosti s dovážením různých potravin nebo hotových produktů? Jejich typ, nebo samotná vzdálenost?

Z ekologického hlediska je u dovozu potravin nejzásadnější dovozová vzdálenost. Podstatný je totiž krátký dodavatelský řetězec. Tedy aby obchody odkupovaly výrobky z co nejbližšího okolí. Navíc v souvislosti s dovozem ze zemí 3. světa, tedy z ekonomicky zaostalejších, je možný výskyt nepovolených pesticidů, veterinárních léčiv v EU, těžkých kovů a případně dalších kontaminantů. 

U potravin dovážených z větší vzdálenosti, např. ze zámoří a z asijských zemí, zase můžeme předpokládat nárůst obalů, což bohužel přírodě rozhodně neprospívá.

 

Zdroj: Akademie kvality

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021