Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Účinnost bezlepkové stravy do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Účinnost bezlepkové stravy

Vydáno: 12.5.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Výsledky průzkumu provedeného mezi celiaky ve Velké Británii.
Ve Velké Británii provedli průzkum týkající se spokojenosti celiaků s bezlepkovou stravou. Do studie bylo zapojeno 310 pacientů s celiakií, kteří vyplňovali dotazník strukturovaný do tří částí. Více než 20 % dotázaných uvedlo, že bezlepková stravy je dobrý nebo výborný způsob regulace jejich onemocnění. S bezlepkovou stravou nebylo spokojeno 42 % dotázaných.
Součástí studie bylo zjišťování, jak pacienti s celiakií využívají doplňkovou nebo alternativní medicínu. Tento průzkum se prováděl i u kontrolní skupiny (477 dospělých osob bez celiakie). Zjistilo se, že alternativní léčbu využívá 27 % celiaků a 22 % osob bez celiakie, přičemž u obou skupin tuto léčbu využívaly více ženy. Nejčastěji šlo o konzumaci multivitamínů.
Všichni pacienti s celiakií vyjádřili zájem o nové léčebné postupy. Na prvním místě volilo 42 % pacientů vakcinaci, anti-zonulin 35 % a peptidázy 23 % pacientů. Z nových alternativ dávali všichni pacienti s celiakií nejnižší preference geneticky modifikované pšenici.
Výsledky studie byly publikovány v časopise Journal of Gastrointestinal and Liver Disease 20, 2011, č. 1, s. 27–31.
Zdroj: Allergen Bureau eNews May 2011

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018