Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Udržitelná produkce lepší než bio do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Udržitelná produkce lepší než bio

Vydáno: 25.6.2008
Tisk článku
Výrobce mražených krémů a výrobce sýrů v rámci koncepce „Caring Dairy“ prosazují  udržitelnou produkci mléka, tzn. především aktivity v duchu „zelených“ a neutrální bilanci CO2.
Americký výrobce mražených krémů Ben & Jerry (skupina Unilever) a nizozemský výrobce prémiových polotvrdých sýrů a syrovátky - Cono Kaasmakers působící v oblasti Boomster - vytvořili společnou koncepci „Caring Dairy“,  tzn. koncepci starostlivé, udržitelné produkce mléka. Považují to za významnější aktivitu než produkci biomléka. Projekt se má týkat ca 280 mil. kg mléka, což by znamenalo největší projekt svého druhu v Evropě a nejspíš i na světě. Koncepce je založena na filozofii pánů Cohena a Greenfielda - zakladatelů Ben & Jerry, kteří v 80. letech vytvořili podnikatelský kodex postavený na rovnováze podnikatelského profitu, kvality produktů, ochrany prostředí a sociální odpovědnosti. Tuto koncepci razili v původním podniku ve Vermontu a také po převzetí podniku v nizozemském Hellendornu. Navíc našli dalšího nizozemského partnera (Cono Kaasmakers), který se rovněž zaměřuje na udržitelnou produkci mléka. Po převzetí společností Unilever v r. 2000 bylo zajišťováno vzdělávání mladých lidí ohledně klimatických změn. V Nizozemí má podnik kapacitu 40 mil. l a 200 pracovníků. Výrobní kapacity v Evropě se zdvojnásobily, obrat se zvýšil o 60 %. Počítá se  dalším rozšířením do dalších provozů. Mražené krémy jsou vyráběny v baleních po 150, 500 a 1 500 ml.
Firma Cono sídlí ve Westbemmster, má roční obrat kolem 160 mil. EUR a zaměstnává 140 pracovníků.
Od r. 2003 je do projektu zařazeno 11 farmářů, Univerzita Wageningen, WWF (World Wide Fund for Nature) a Nizozemská nadace pro prostředí a přírodu (Dutch foundation of environment and nature develop). Posléze se přidalo 450 z 550 farmářů – dodavatelů Cono, tzn., že v duchu „Caring Dairy“ je produkováno 93 % zpracovaného mléka (300 mil. kg).
Cono počítá s pořádáním a financováním 131 půldenních seminářů pro farmáře, kde mají být předávány zkušenosti ohledně postupů k zajišťování udržitelného procesu, welfare zvířat a zisku. Farmáři dostávají příplatek 0,5 centu/kg mléka navíc k 0,5 centu, který dostávají od r. 2002 za to, že krávy jsou přes léto na pastvě. Na pastvinách je chováno 35 000 krav (98 % z těch, které dodávají mléko firmě Cono).
Používané praktiky mají kořeny v 70. letech. Jedná se především o rychlou orientaci na aktivity „zelených“a ve střednědobém horizontu o dosažení neutrální bilance v produkci CO2.
Program stojí firmu Cono 3 mil. EUR ročně; nemůže být uhrazen trhem. Firma Cono a její farmáři sázejí na dlouhodobý efekt a nepouštějí se cestou tzv. bioprodukce, jíž je nyní trh již přesycen.
Logo „Caring Dairy“ se má brzy objevit na výrobcích Ben & Jerry i Cono.

European Dairy Magazine, 2008, č. 3, s. 36-37
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021