Bezpečnost potravin

Udržitelnost v sektoru mlékárenství

Vydáno: 25. 9. 2009
Autor:

Z iniciativy 7 subjektů aktivních v oblasti produkce a zpracování mléka byly 24.9.2009 byly spuštěny nové internetové stránky.

Stránky byly spuštěny na závěr Světového kongresu IDF bezprostředně po podepsání “Global Dairy Agenda for Action” – prohlášení průmyslu, že dojde ke snížení emisí oxidu uhličitého s cílem zamezit globálnímu oteplování.
Do projektu zaměřeného na trvalou udržitelnost v sektoru mlékárenství se vedle Evropské mlékárenské asociace (EDA) a Mezinárodní mlékárenské federace (IDF) zapojilo pět dalších subjektů:
ESADA: Eastern and Southern African Dairy Association
FEPALE: Federacion Panamericana de Lecheri
GDP: Global Dairy Platform
IFAP: International Federation of Agriculture Producers
SAI Platform: Sustainable Agricultural Initiative Platform
 
Cílem nově spuštěných internetových stránek je informovat o nejlepších praktikách, podporovat ekologicky zaměřené iniciativy a zlepšovat celkovou výkonnost mlékárenského sektoru.
Na nových internetových stránkách budou prezentovány informace týkající se udržitelných aktivit mlékárenského sektoru na celém světě. Jednou z hlavních aktivit je Zelená kniha (Green Paper) – projekt, v rámci kterého se shromažďují online iniciativy (v současné době je jich 260) dokumentující trvalé zlepšování v rámci celého dodavatelského řetězce pro mlékárenský sektor. Tyto iniciativy jsou rozděleny do šesti kategorií:
 
 
Zdroj: IFT (25.9.2009)