Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Úkol pro EFSA: Přehled o nanotechnologiích do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Úkol pro EFSA: Přehled o nanotechnologiích

Vydáno: 14.1.2008
Tisk článku
Vedle oxidu křemičitého a nitridu titaničitého může mezi aplikace patřit emulsifikace a enkapsulace pomocí nano-částic.
Sílící tlaky ohledně bezpečnosti potravin v souvislosti s nanotechnologiemi vyústily v rozhodnutí, že úřad EFSA zpracuje přehled o používání nanotechnologií, i když je zřejmé, že zatím se jedná o nepatrný rozsah. Z hlediska případné aplikace nanotechnologií budou revidována schválení některých produktů z poslední doby – např. oxidu křemičitého a nitridu titaničitého.
Problémem zatím je neexistence definice termínu „nano“ (nejspíš velikost menší než 300 nm).
Nanotechnologie mohou mít i přímé použití v potravinářské výrobě. Jedním je zlepšení emulsifikace v důsledku zmenšení velikosti částic, např. s cílem aby nedocházelo k oddělování fází u majonézy s nízkým obsahem tuku, a aby senzorický vjem byl obdobný jako u tradiční majonézy. Podle výsledků diskuse v Komisi nejsou pro takový postup legislativní omezení.
Další aplikací nanotechnologií je zapouzdřování látek nerozpustných ve vodě, které jsou pak ve vodě dobře dispergovatelné a kapalina zůstává čirá.
EU Food Law, 2007, č. 324, s. 1, 9
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021