Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek ÚKZÚZ zahájil zkoušení přípravků na ochranu rostlin pro ekologické zemědělství a integrovanou produkci do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

ÚKZÚZ zahájil zkoušení přípravků na ochranu rostlin pro ekologické zemědělství a integrovanou produkci

Vydáno: 28.7.2020
Tisk článku
Autor: ÚKZÚZ
Tisková zpráva ÚKZÚZ

ÚKZÚZ v letošním roce zahájil ověřování účinnosti přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin, které lze použít v ekologické a integrované produkci révy vinné, ovoce a zelenin. Pěstitelé tak budou mít díky novému systému do budoucna více nezávislých informací o nízkorizikových přípravcích vhodných pro zmíněné způsoby pěstování.

V rámci trvalých kultur bylo zahájeno testování přípravků na ochranu rostlin  (POR) v révě vinné a jádrovinách – konkrétně jabloních. U obou kultur byly cílové choroby vybrány na základě diskuse s profesními svazy, a přípravky k testování i s ohledem na jejich šetrnost k životnímu prostředí a možnostem uplatnění v ekologickém zemědělství (EZ).

Pro révu vinnou byly k testování zvoleny dvě cílové choroby: padlí révové (Erysiphe necator)a plíseň šedá (Botrytis cinerea).V případě jabloní jsou testovány přípravky proti strupovitosti jabloní (Venturia inaequalis), skládkovým chorobám způsobovanými nejčastěji patogeny Venturia inaequalis, Pezicula, Glomerella, Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Fusarium sp. atp., a mšicím.

Vzhledem k tomu, že ÚKZÚZ nedisponuje homogenními jednoodrůdovými porosty révy vinné ani ovocných druhů, na kterých by mohly být pokusy založeny, byla vybrána pracoviště se zkušenostmi v oboru a certifikátem GEP* pro zkoušení POR. Pro révu vinnou je to EKOVÍN a v jádrovinách VŠÚO Holovousy. Zkoušení v zelenině a bramborách pak probíhá na pracovišti ÚKZÚZ v Olomouci – Holicích.

Zkoušením je ověřována účinnost POR ve vazbě na vhodnost pro EZ a IP.

Jedná se o první rok státem organizovaných zkoušek, kdy se zakládá tento systém v ÚKZÚZ ve vazbě na zmocnění v rostlinolékařském zákoně a požadavky Národního akčního plánu (NAP) pro trvale udržitelné používání pesticidů.

Pokusy budou příští rok opakovány a následně budou Ústavem zveřejňovány první výsledky a doporučení. K šíření těchto informací bude mj. využíván Rostlinolékařský portál i školení ekozemědělců a IP.

Do budoucna se uvažuje o podobných pokusech při pěstování dalších zemědělských plodin na orné půdě.

*GEP  - Good Experimental Praktice - zásady správné pokusnické praxe

 

Ivana Kršková, tisková mluvčí 

 

Zdroj: ÚKZÚZ


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018