Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Úřad EFSA nesouhlasí s použitím hovězích střev na uzeniny do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Úřad EFSA nesouhlasí s použitím hovězích střev na uzeniny

Vydáno: 13.10.2009
Tisk článku
Podle studie provedené na objednávku asociací ENSCA je riziko BSE z použití hovězích střívek zanedbatelné, EFSA však trvá na stanovisku r.2007.
Průmyslová lobby ENSCA (Asociace pro přírodní uzeninová střívka) nechala u norské instituce Det Norsko Veritas (DNV) zpracovat studii týkající se rizika BSE při  použití hovězích střev k výrobě uzenin. Přitom bylo hodnoceno 18 krav s infekcí BSE v mozku a závěr byl, že riziko ze střev dobytka ze zemí EU je zanedbatelné. Panel pro biologická rizika úřadu EFSA však nepovažuje studii za dostatečně nezávislou a zdůrazňuje, že ve výsledcích studie je mnoho nejistot. Ke zkreslení mohlo dojít, pokud jde o stupeň infekčnosti BSE v příslušné zemi, nebyla vzata v úvahu křížová kontaminace, a kromě toho studie zcela nevyloučila možnost výskytu BSE v jejunu a ileu. EFSA trvá  na stanovisku z r. 2007 ( EFSA-Q-2006-316), a to i v případě, že by ileum bylo odstraněno, protože  nechce připustit ani „zanedbatelné riziko“.
Konečné rozhodnutí, o uznání výsledků studie za přesvědčivé pro připuštění použití hovězích střívek pro výrobky jako polský  či métský salám, jelita, mortadela apod. zůstává na Komisi.

EU Food Law, 2009, č. 407
Scientific Opinion on BSE Risk in Bovine Intestines (EFSA-Q-2009-00226)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018