Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Úřad EFSA poskytuje dodavatelům potravin doporučení ohledně informací pro spotřebitele do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Úřad EFSA poskytuje dodavatelům potravin doporučení ohledně informací pro spotřebitele

Vydáno: 28.4.2021
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Nový nástroj úřadu EFSA umožní dodavatelům potravin snazší rozhodování, jak informovat spotřebitele o skladování potravin a časových limitech spotřeby.

Nové pokyny, které dodavatelům potravin pomohou rozhodnout, jaké informace mají spotřebitelům poskytnout o skladování potravin a časových limitech spotřeby, jsou nyní k dispozici.

Po otevření obalu potravin mohou být bakterie přeneseny na potraviny kontaminovanýma rukama, povrchy nebo náčiním. Stanovení časového limitu spotřeby je složité, ale nástroj vyvinutý odborníky EFSA pomáhá dodavatelům potravin při rozhodování, zda je vhodné poskytnout spotřebitelům kromě data spotřeby nebo data minimální trvanlivosti i další údaje.

U produktů, u nichž otevření obalu může vést k růstu škodlivých bakterií, nástroj ukazuje, že časový limit spotřeby je kratší než původní datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti.

Stanovisko zahrnuje rovněž doporučení týkající se osvědčených postupů pro bezpečné rozmrazování potravin. Zmrazení zabraňuje růstu bakterií. Tyto mikroorganismy však mohou během rozmrazování potravin pokračovat v růstu na úroveň, která může vést k onemocněním z potravin. Odborníci identifikovali osvědčené postupy, které minimalizují růst škodlivých mikroorganismů během rozmrazování.

Například: rozmrazování by se mělo provádět při nízkých teplotách, např. v lednici; rozmrazené potraviny by měly být uchovávány v původním obalu nebo v čisté nádobě, aby se zabránilo kontaminaci; spotřebitelé by se měli vždy řídit pokyny výrobce pro skladování a přípravu, aby byla zajištěna bezpečnost potravin; a rozmrazené potraviny by neměly být po rozmrazení znovu zmrazeny.

Označení data poskytuje užitečnou pomůcku, jak dlouho lze potraviny uchovávat, než se začnou kazit nebo se stanou nebezpečnými pro konzumaci. Jasné informace na obalech mohou také pomoci snížit plýtvání potravinami v EU.

V prosinci 2020 odborníci vyvinuli nástroj, který má provozovatelům potravinářských podniků pomoci rozhodnout, kdy na své výrobky použijí datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti.

 

 

Předchozí informace:

 

Zdroj: EFSA

 

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021