Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Úřad EFSA vydal vědecké stanovisko k připravovanému novému nutričnímu značení potravin do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Úřad EFSA vydal vědecké stanovisko k připravovanému novému nutričnímu značení potravin

Vydáno: 25.4.2022
Tisk článku
Autor: MZe
Stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecké stanovisko týkající se výživových profilů pro vývoj povinného nutričního označování potravin na přední straně obalu a pro regulaci používání výživových a zdravotních tvrzení na potravinách. Návrh nového značení chce Evropská komise představit koncem roku.

Hlavním zjištěním úřadu EFSA je, že příjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů/volných cukrů je v Evropě příliš vysoký, a jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravým stravováním. Příjem vlákniny a draslíku je naopak u většiny dospělých obyvatel Evropy příliš nízký, a jeho zvýšení by rovněž přispělo ke zlepšení zdraví. 

Na základě strategie From Farm to Fork připravuje Evropská komise revizi současných pravidel nutričního označování potravin. Výsledkem má být nový povinný systém pro označování potravin nutriční hodnotou na přední straně obalu.

Evropská komise proto požádala úřad EFSA o vědecké hodnocení, které by sloužilo jako podklad pro vývoj budoucího nového celoevropského systému označování výživových hodnot na obalu potravin a také pro regulaci používání výživových a zdravotních tvrzení na potravinách. Úřad EFSA nehodnotil, ani nenavrhoval konkrétní model označování potravin.

Do hodnocení byly zahrnuty živiny, které se ve většině evropských zemí konzumují v nadměrném nebo nedostatečném množství. Hlavním zjištěním je, že příjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů/volných cukrů je v Evropě příliš vysoký, jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravým stravováním. Příjem vlákniny a draslíku je naopak u většiny dospělých obyvatel Evropy příliš nízký, jeho zvýšení by rovněž přispělo ke zlepšení zdraví. Úřad EFSA dále určil živiny a další složky potravin, které jsou důležité pro zdraví, skupiny potravin, které hrají v evropské stravě důležitou roli a vědecká kritéria, jimiž se má řídit výběr živin pro sestavení profilu, na kterém by mohlo být postaveno budoucí nové nutriční značení.

Úřad EFSA provedl ke svému návrhu stanoviska veřejnou konzultaci (od listopadu 2021 do ledna 2022). V rámci konzultace přišlo 529 připomínek od 83 organizací a jednotlivců z 21 zemí. Ana Afonso, vedoucí oddělení výživy a potravinových inovací úřadu EFSA, řekla: „Rádi bychom poděkovali všem, kteří přispěli zpětnou vazbou. Naši vědci zkoumali každý komentář a zvažovali každou otázku. Vaše příspěvky nám pomohly objasnit rozsah našeho hodnocení a přesněji vymezit náš vědecký přínos.“

Ke konci roku 2022 plánuje Evropská komise představit návrh nového povinného nutričního označování potravin na přední straně obalu. Vědecký příspěvek úřadu EFSA bude spolu s dalšími zjištěními, které Komise shromáždila, podkladem pro tento její návrh.

Aktualizace týkající revize stávajících právních předpisů o poskytování informací o potravinách spotřebitelům jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Komise.

Požadované vědecké hodnocení úřad EFSA publikoval dne 19. dubna. 2022 pod číslem EFSA‐Q‐2021‐00026.

 

Zdroj: EFSA

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021