Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Úspory energie na veletrhu Südback do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Akce zahraniční > Akce - Archiv> Akce zahraniční> Akce - Archiv

Úspory energie na veletrhu Südback

Vydáno: 27.2.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Veletrh strojů a zařízení pro pekaře a cukráře proběhl ve Stuttgartu v říjnu 2008.

Veletrh proběhl 18.-21. října 2008 v halách nového výstaviště ve Stuttgartu za účasti cca 500 vystavovatelů. Jedním z bodů programu veletrhu byly úspory energie.
Podle aktuálních expertních závěrů mohou pekařské firmy při vhodném postupu nejen optimalizovat vlastní spotřebu energie, ale dokonce se mohou stát jejími dodavateli pro další subjekty. Za běžného provozu se až dvě třetiny energie, spotřebované v pekárnách, ztratí bez využití v odpadním teplu. Což je při stále se zvyšujících cenách energií alarmující. Výrobci pekařské a chladící techniky představili na veletrhu kromě jiného technologie, které činí z energií, jež spotřebuje provoz pekárny, malou elektrárnu, která dodává příjemné teplo. Zpětné získávání tepla z pekařských pecí a z chlazení postačuje k zásobování celé budovy pekárny teplem a teplou vodou a často dokonce může zásobovat teplou vodou řadu sousedních domů.
Na veletrhu byly představeny systémy, které zpracovávají odděleně spaliny a páru. Jen tak je možno plně využívat energetický potenciál, obsažený v páře, který je vyšší než potenciál ve spalinách.
Potřebu energie je však možno redukovat nejméně o 10 % i bez velkých investic, pouze plánovitým využitím energie. Dnes je nutno s energií hospodařit: cíleně péci, vytěžovat pec a ne ji využívat jen zpola plnou, každý rok podrobit hořák údržbě a zapařovací přístroj pravidelně odvápňovat, chladírny opatřit závěsy pro omezení úniku tepla aj..

Další informace a fotografie ke stažení na téma „veletrh Südback 2008“ najdete na webové adrese
http://www.messe-stuttgart.de/bild-datenbank/index.php?fotos=südback

Pekař a cukrář, XVIII, 2008, č.11, s.26

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021