Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Uvádění nutriční hodnoty na jídelních lístcích a prodejních automatech do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv

Uvádění nutriční hodnoty na jídelních lístcích a prodejních automatech

Vydáno: 16.9.2010
Tisk článku
FDA musí do března 2011 vydat předpis ohledně uvádění obsahu energie a nutrientů při prodeji standardních pokrmů v řetězcích restaurací a podobných zařízení a prostřednictvím automatů.

Pro zlepšení informovanosti spotřebitelů v USA má úřad FDA povinnost stanovenou Zákonem o potravinách (změna je  součástí „Zákona o ochraně pacientů a cenově dostupné péči“, který prezident Obama podepsal 23. 3. 2010), vydat prováděcí předpis ohledně nutričního označování pokrmů v řetězcích stravovacích podniků a v automatech. Povinné označování se bude týkat standardních pokrmů ve stravovacích řetězcích, tzn. společnostech provozujících nejméně 20 stravovacích podniků nebo automatů. Energetická a nutriční hodnota musí být uváděna takovou formou, aby spotřebitel měl možnost se podle toho rozhodnout o nákupu (na jídelních lístcích, vývěskách apod., na displeji automatů).

Prvním krokem bylo vydání následujících materiálů, které vysvětlují povinnosti, způsob zajištění celé agendy a způsob stanovení příslušných nutričních hodnot:

- Výklad podstaty opatření - Disclosure of Nutrient Content Information for Standard Menu Items Offered for Sale at Chain Restaurants or Similar Retail Food Establishments and for Articles of Food Sold From Vending Machines: FDA-2010-N-0298

- Návrh pokynů pro průmysl ohledně způsobu zavedení nových opatření („otázky a odpovědi“ zveřejněné v Federal Register) - Draft Guidance for Industry: Question and Answers Regarding Implementation of the Menu Labeling Provisions of Section 4205 of the Patient Protection and Affordability Care Act of 2010: FDA-2010-D-0370

- Pokyny pro průmysl týkající se efektu nových opatření („otázky a odpovědi“ zveřejněné v Federal Register) - Guidance for Industry: Questions and Answers Regarding the Effect of Section 4205 of the Patient Protection and Affordability Care Act on State and Local Menu and Vending Machine: FDA-2010-D-0354

FDA stanovil lhůty k dodání připomínek; prováděcích předpis má být podle požadavku zákona vydán do 23. 3. 2011.


EU Food Law, 2010, č. 449, s. 26

FDA: New Menu and Vending Machines Labeling

 

Předcházející informace: Software pro nutriční označování potravin v USA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018