Bezpečnost potravin

Úvahy o spotřebě vody

Vydáno: 30. 11. 2010
Autor:

Před extrémní spotřebou vody varuje ředitel sítě Water Footprinting Network, podle něhož „water footprint“ 1 kg hovězího činí 15500 l a průměrná roční spotřeba vody na osobu je 1240 m3.

Novou výzvou je omezování spotřeby vody. Prvním krokem je sledování její spotřeby – „water footprinting“. Na konferenci nadace World Preservation Foundation  konané 3. 11. 2010 v Londýně zazněla výzva, aby vlády podporovaly zveřejňování „vodní stopy“. Prof. Arjen Hoekstra, vědecký ředitel sítě Water Footprinting Network (webová stránka je zřízena a provozována na University of Twente, Nizozemí), který kalkuluje spotřebu vody  na produkty podobně jako „uhlíkovou stopu“, tzn. jako indikátor přímé i nepřímé spotřeby.

V potravinářské sféře je závažným "spotřebitelem" vody produkce masa. Podle prof. Hoekstry ve Velké Británii spotřebují obyvatelé v domácnosti 3 % z celkové spotřeby (pití, sprchování aj.) a zbývajících 97 % připadá na „supermarket“. Na produkci 1 kg rajčat připadá 180 l vody, na 1 kg rafinovaného cukru 1500 l, na 1 kg hovězího 15500 l, na jeden hamburger 2400 l.

Porovná-li se strava zahrnující maso a vegetariánská strava, připadá podle prof. Hoekstry v průmyslově vyspělých zemích na 1 den na osobu 3600 resp. 2300 l vody.

Průměrná roční spotřeba vody na osobu za rok na světě je 1240 m3.


EU Food Law, 2010, č. 459, s. 3


Další informace

Water footprints of nations: Water use by people as a function of their consumption pattern


Další publikace (autorem je převážně prof. Hoekstra)