Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Úvahy o změnách limitů pro mykotoxiny do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Úvahy o změnách limitů pro mykotoxiny

Vydáno: 26.4.2008
Tisk článku
Komise projednává možnost zvýšení limitů aflatoxinů ve skořápkových plodech na úroveň stanovenou CA. Dále reviduje limity pro ochratoxin A u některých potravin.
Výbor Codex Alimentarius pro kontaminanty (CCCF) navrhl při tvorbě obecné normy pro kontaminanty hodnoty  pro aflatoxiny15 μg/kg u nezpracovaných skořápkových plodů, které mají být před použitím k lidské spotřebě tříděny nebo jinak fyzikálně ošetřeny a hodnotu 8 μg/kg u ořechů k přímé spotřebě. Na rozdíl od toho EU má zatím limit pro aflatoxin B1 5 μg/kg resp. 2 μg/kg (nařízení 1881/2006/ES). Tak přísné normy jsou pro dovozce těžko splnitelné a jsou chápány jako forma protekcionismu. Národní normy řady zemí mají limity volnější. Evropská komise projednává možnost zvýšení limitů aflatoxinů ve skořápkových plodech (především pistáciích, mandlích, lískových ořeších a mletých ořeších) na úroveň navrhovanou CA. EK má v úmyslu fungovat pružně, ale zřejmě ne tolik, aby to vyhovovalo, Brazílii, Turecku či Íránu.
Se změnou limitu pro ochratoxin A (OTA) u ořechů se v legislativě EU nepočítá, je stanovena hodnota 5 μg/kg stejně jako v CA. CCCF řeší stanovení limitu OTA pro zelenou kávu a kakao a zpracování kódu pro praxi za účelem snížení OTA ve víně. EU reviduje limity OTA stanovené pro rozinky a hroznovou šťávu, uvažuje o limitech pro zelenou kávu, pro další druhy sušeného ovoce, pro pivo, kakao a výrobky z něj, koření a lékořici.
Limit pro fusarium u kukuřice byl revidován v EU v r. 2007, ale je možné že bude změněn (nahoru či dolů) podle podmínek příští produkční sezony.
Dále se uvažuje o změně ustanovení o četnosti kontrol (rozhodnutí 2006/504/ES).
EU Food Law, 2008, č. 337, s.16-17
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021