Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Úvahy o změně limitů dusičnanů do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Úvahy o změně limitů dusičnanů

Vydáno: 7.10.2009
Tisk článku
BfR podporuje stanovení maximálního limitu pro rukolu, avšak v hodnotě nižší než 5 mg/kg. Nesouhlasí s případným zvýšením limitu stanoveného pro špenát a salát.
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) se ostře postavil proti úvahám Komise o možném zvýšení limitu dusičnanů v salátu  a špenátu. Byl by to krok zpět z hlediska nezávadnosti potravin a přišla by vniveč snaha farmářů o snížení množství dusičnanů v jejich produktech.
BfR vítá záměr stanovit legislativně maximální limit v rukole (roketa setá, Eruca vesicaria), ale hodnota by měla být mnohem nižší než navrhovaných 5 nebo 6 mg/kg. Rukola patří mezi ty druhy zeleniny, které přirozeně akumulují dusičnany, ale v posledních letech se podařilo snížit obsah (z více než 5 mg/kg u více než poloviny vzorků) na průměrných 4,7 až 4,8 mg/kg.
Podle WHO může člověk dlouhodobě konzumovat 3,65 mg dusičnanů na kg tělesné hmotnosti, tzn. 256 mg při váze 70 kg. Již při konzumaci 47 g salátu se při kombinaci s dalšími obvyklými zdroji dusičnanů ve vodě a stravě překračuje přijatelná denní dávka.

EU Food Law, 2009, č. 403, s. 13
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021