Bezpečnost potravin

Úvahy o změně limitů dusičnanů

Vydáno: 7. 10. 2009
Autor:

BfR podporuje stanovení maximálního limitu pro rukolu, avšak v hodnotě nižší než 5 mg/kg. Nesouhlasí s případným zvýšením limitu stanoveného pro špenát a salát.

Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) se ostře postavil proti úvahám Komise o možném zvýšení limitu dusičnanů v salátu  a špenátu. Byl by to krok zpět z hlediska nezávadnosti potravin a přišla by vniveč snaha farmářů o snížení množství dusičnanů v jejich produktech.
BfR vítá záměr stanovit legislativně maximální limit v rukole (roketa setá, Eruca vesicaria), ale hodnota by měla být mnohem nižší než navrhovaných 5 nebo 6 mg/kg. Rukola patří mezi ty druhy zeleniny, které přirozeně akumulují dusičnany, ale v posledních letech se podařilo snížit obsah (z více než 5 mg/kg u více než poloviny vzorků) na průměrných 4,7 až 4,8 mg/kg.
Podle WHO může člověk dlouhodobě konzumovat 3,65 mg dusičnanů na kg tělesné hmotnosti, tzn. 256 mg při váze 70 kg. Již při konzumaci 47 g salátu se při kombinaci s dalšími obvyklými zdroji dusičnanů ve vodě a stravě překračuje přijatelná denní dávka.

EU Food Law, 2009, č. 403, s. 13