Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Uzené jehněčí s kůží: změna legislativy EU? do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Uzené jehněčí s kůží: změna legislativy EU?

Vydáno: 28.1.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Velká Británie iniciuje změnu hygienických předpisů EU – odsouhlasení produkce uzeného jehněčího masa s kůží.
Dne 26.1.2010 odsouhlasilo vedení Úřadu pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA), že podá žádost o změnu legislativy EU se záměrem dosáhnout souhlasu k produkci uzeného jehněčího masa s kůží pro humánní spotřebu.
Uzené jehněčí maso s kůží, známé jako tzv. “smokies”, konzumují ve Velké Británii některé etnické komunity. Jeho produkce v EU je však zakázána, neboť hygienické předpisy EU vyžadují, aby všechny části těla ovcí určené k humánní konzumaci (kromě hlavy a nohou), byly zcela zbaveny kůže.
Průzkum, který provedl FSA a zástupci masného průmyslu ve Velké Británii, ukázal, že lze takové maso vyrábět bezpečně a hygienicky na jatkách. Proto vedení FSA rozhodlo o zahájení prací na jeho legalizaci na úrovni EU.
Evropská komise naznačila, že hygienické předpisy EU by mohly být, pokud budou silné podpůrné důkazy, novelizovány tak, aby se mohly “smokies” vyrábět legálně. Pokud se to podaří, dojde k ukončení nelegální výroby, která představovala zdravotní riziko pro spotřebitele.
Souhlas s výrobou “smokies” by také umožnil chovatelům ve Velké Británii získat přístup na nový a potenciálně lukrativní trh, zvláště ovcí nižší hodnoty.
Legislativní proces, který by legalizoval produkci uzeného jehněčího masa s kůží, však potrvá řadu let.
 
Zdroj: FSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021