Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek V drůbežím mase žádná voda „navíc“ není do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

V drůbežím mase žádná voda „navíc“ není

Vydáno: 2.3.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 26.2.2010.
Jelikož některým zákazníkům není jasné, jak je to s tzv. přidanou vodou v mase, uvádíme, že v drůbežím mase (čerstvém nebo hluboce zmrazeném) žádná přidaná voda nesmí být.

Proto také v roce 2009 provedla SVS ČR mimořádnou kontrolní akci na obsah absorbované vody v drůbežím mase (podle nařízení (ES) č. 543/2008), to znamená vody „přirozeně obsažené“ v drůbežím mase a nebyly zjištěny nesrovnalosti, tj. ani překročení obsahu absorbované vody v celých jatečně opracovaných tělech drůbeže, ani v děleném drůbežím mase.

Pokud jde o deklarování vody přidávané do potraviny, v tomto případě výrobku či polotovaru, tak vyhláška č. 113/2005 říká, že voda přidávaná do potraviny se na obalu označí jako její složka, pokud její obsah v konečném výrobku představuje více než 5 %.

Z nařízení (ES) č. 853/2004, oddíl II, kapitola VII vyplývá požadavek, že drůbeží maso, které bylo ošetřeno zvláštním způsobem, kterým se podpoří zadržování vody, nesmí být uvedeno na trh jako čerstvé maso, ale jako masné polotovary.

Z toho je patrný základný rozdíl mezi drůbežím masem bez ošetření zvláštním způsobem, kterým se podpoří zadržování vody, které se na trh dostává ve formě chlazených (čerstvých), zmrazených nebo hluboce zmrazených celých jatečně opracovaných těl drůbeže, nebo děleného drůbežího masa a děleným drůbežím masem, které bylo ošetřeno zvláštním způsobem, kterým se podpoří zadržování vody, a to tedy na etiketě musí být označeno jako polotovar a ve složení musí být uvedeny všechny použité složky včetně obsahu vody. Zároveň toto označení vychází i z požadavků vyhlášky č. 326/2001 Sb., přílohy 4, tab. 1, kde je uvedeno členění masných výrobků na druhy a skupiny (masný výrobek → masný polotovar).

Otázka na použití hydrolyzovaných proteinů, není u nás na místě. V ČR se živočišné hydrolyzované proteiny k zadržování vody při výrobě křehčeného drůbežího masa nepoužívají z důvodů finanční náročnosti.

Lze ještě zmínit, že na evropské úrovni se stále zdokonaluje a precizuje veterinární legislativa i v této oblasti. Od 1. 5. 2010 má vstoupit v platnost nařízení Rady (ES) č. 1047/2009, které definuje pojmy polotovar z drůbežího masa, polotovar z čerstvého drůbežího masa, z něhož kromě jiného vyplývá, že polotovary vyráběné ze zmrazeného masa musejí být uvedeny na trh pouze jako zmrazený, popřípadě hluboce zmrazený polotovar z drůbežího masa.   

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021