Bezpečnost potravin

V pátek a sobotu se konal v Národním zemědělském muzeu Praha již 5. ročník akce „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“

Vydáno: 22. 10. 2019
Autor: ICBP MZe

Akce pro rodiny s dětmi a školní kolektivy se těšila velkému zájmu.

Odbor bezpečnosti potravin a Odbor potravinářský Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou pořádaly ve dnech 18. a 19. října již 5. ročník akce pro rodiny s dětmi „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“.

Akci zaměřenou na původ potravin, zdravou výživu a správné zacházení s potravinami navštívilo přes 2500 účastníků, převážně rodin s dětmi. Do soutěžních úkolů se zapojilo více než 1200 dětí.

Jednotlivá témata soutěže vycházejí z výukových programů pro základní školy „Jíme zdravě a s chutí“ a „Výživa ve výchově ke zdraví“, které jsou veřejnosti přístupné na webových stránkách www.viscojis.cz/teens.  

Na startu děti obdržely hrací kartu a jejich úkolem bylo splnit 10 úkolů na tematicky zaměřených stanovištích a získat tak do hrací karty 10 otisků razítek.

Cílem úkolů bylo děti postupně seznámit s užitkovými rostlinami, které v České republice pěstujeme, se zvířaty, které chováme, a naučit děti poznat původ jednotlivých potravin. Na stanovišti „Jdu na nákup“ se děti dozvěděly, čeho si mají při nakupování a výběru potravin všímat a jak nakoupit kvalitní a nezávadné potraviny.

Na dalších stanovištích děti určovaly, které potraviny musí skladovat v lednici, aby se nekazily, a které si musí před jídlem důkladně omýt. Na stanovišti „Co se musí vařit?“ děti určovaly, které potraviny se musí důkladně povařit, aby byly zdravotně nezávadné a na „Pitném režimu“ vybíraly, které tekutiny jsou pro ně k pití nejvhodnější a kolik jich mají za den vypít.

Pro fungování našeho těla je důležité i správné trávení přijatých pokrmů, děti se učily, které potraviny jsou důležité pro dobré trávení a pomáhají zdraví našeho zažívacího ústrojí. Na posledním stanovišti si děti mohly vyzkoušet, jaké to je běhat s velkým a těžkým břichem nebo „pozadím“ a dozvěděly se, které potraviny jim zaručí dostatek živin a zdravé štíhlé tělo.

Za splnění úkolů děti získaly diplom a cenu (látkovou tašku s pexesem, omalovánkami, pastelkami, reflexní páskou a magnetickou záložkou do knížky).

Pro děti, které si rády malují a tvoří, byla připravena kreativní dílna, kde si mohly vyzkoušet různé postupy výroby papírových zvířátek a tematických obrázků. Pro menší děti se v průběhu akce konaly krátké hudební vstupy umělecké dvojice „Vanda a Standa“.

Pro dospělé návštěvníky byly k dispozici zdarma publikace Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství tematicky zaměřené na výživu, správné zacházení s potravinami a bezpečnost potravin, včetně výukových materiálů – pracovních sešitů pro žáky prvního i druhého stupně základních škol. 

Celá dvoudenní akce „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ byla návštěvníky velmi kladně hodnocena. Rodiče a pedagogové ocenili tematické zaměření, a to, že se děti dozvěděly více o zdravé výživě, důležitosti pohybu, hygieně rukou a důležitosti mytí ovoce a zeleniny hravou a nenásilnou formou. Návštěvníky zaujaly tematické pomůcky, zajímavé soutěžní úkoly a děti si užívaly i možnosti dojít si na „vlastní nákup“.

 

Jak to na místě vypadalo v pátek dopoledne se můžete podívat zde: https://1url.cz/9MY26 (od 34:04 min.)
(Záznam vysílání Studia 6 České televize „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš“, Lada Kolovratová)