Bezpečnost potravin

V USA se zaměřují na potravinové alergeny

Vydáno: 18. 8. 2001
Autor:

alergie z potravin, burské oříšky, vejce, pečivo, mražené krémy, cukrovinky, dobrá výrobní praxe

FDA provedla studii zaměřenou na přítomnost alergenů z burských oříšků a vajec v mražených krémech, pečivu a cukrovinkách. Testovala výrobky 85 náhodně vybraných firem v Minnesotě a Wiskonsinu, přičemž u 25 % výrobků byly zjištěny alergeny, které nebyly deklarovány na obalu. Na základě tohoto zjištění proto Národní asociace výrobců potravin v USA (NFPA) ve spolupráci s FDA, USDA a „Food Allergy and Anaphylaxis Network“ vypracovaly „Code of Practice (Zásady pro praxi)“, podle kterých se mají členové NFPA řídit tak, aby zdravotní riziko z alergenů, kterému jsou spotřebitelé vystavováni, bylo minimální. Zásady se týkají značení alergenů, zamezování křížové kontaminaci, vzdělávání zaměstnanců aj.
FoodEngineering, 2001, č. 5, s. 15
Pozn.: K problematice potravinových alergenů vydalo ÚZPI v r. 1998 publikaci „Alergie z potravin“.