Bezpečnost potravin

Vakcinace dobytka proti E. coli O157:H7

Vydáno: 15. 12. 2009
Autor:

V USA prověřují účinnost dvou vakcín, od firmy Epitopix a Bioniche Life Sciences.

Podle The New York Times provádí firma Cargill rozsáhlou studii na téměř 100 tisících kusech dobytka, v rámci které zkoumá účinnost nové vakcíny zajišťující imunitu dobytka vůči patogenní bakterii E. coli O157:H7. V létě 2010 se budou testy provádět u mletého hovězího masa. Výzkumníci budou sledovat, zda toto mleté maso obsahuje méně E. coli než maso z nevakcinovaných kusů.
Uvedená vakcína přichází po letech čekání. Její použití oddalovali úředníci ve Washingtonu. Výzkumníci si jsou jisti, že vakcína zcela nevymýtí nebezpečný kmen E. coli O157:H7. Může však významně snížit množství škodlivých bakterií, které dobytek vnáší na jatka.
Dosavadní studie ukazují na různou účinnost vakcíny. Výzkumníci věří, že by se mohla pohybovat v rozmezí 65–75 %. To by mohlo výrazně napomoci zamezovat nárůstu E. coli, ke kterému dochází zvláště v létě, kdy se počet případů onemocnění zvyšuje.
Pro komerční účely byly vyvinuty dvě vakcíny. Vakcína vyrobená firmou Epitopix získala předběžný souhlas ministerstva zemědělství v USA (USDA) v březnu 2009. Lze ji prodávat, i když výzkum pokračuje. Generální manager firmy Epitopix uvádí, že vakcínu dostane v příštích měsících asi 300 tisíc kusů dobytka jako součást série velkých pokusů.
Druhou vakcínu vyvinula kanadská společnost Bioniche Life Sciences. V Kanadě bylo povoleno její použití v roce 2008. V USA se čeká na její schválení.
I když vakcíny projdou v USA úspěšně testováním, je jejich osud nejasný, neboť není zřejmé, kdo bude hradit vakcinaci. Fa Epitopix ještě nestanovila cenu pro svou vakcínu. Aby vakcinace byla úspěšná, je zapotřebí aplikovat dvě až tři dávky, což představuje asi 10 USD na kus dobytka.
Více informací je k dispozici v The New York Times.
 
Zdroj: IFT (9.12.2009)