Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Varování před konzumací jílu do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Varování před konzumací jílu

Vydáno: 1.7.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
FSA varuje zejména těhotné ženy. Jíl může obsahovat nadměrné množství arzénu a olova.

Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) varuje těhotné ženy před konzumací jílu, neboť může obsahovat velké množství toxických látek, které jsou škodlivé pro jejich dítě.
Jíl někdy konzumují těhotné ženy v Asii a Africe, které věří, že jeho konzumace během těhotenství  je prospěšná. Není známo, v jaké míře se jíl konzumuje ve Velké Británii, avšak výzkum provedený v nedávné době De Montfort University odhalil, že na pultech v Birminghamu, Leicestru a Lutonu se objevily výrobky jílu importovaného z Bangladéše.
Testy vzorků tohoto jílu (baked clay) ukázaly na vysoký obsah olova a arzénu. Nadměrný příjem arzénu je spojen se zvýšeným rizikem rakoviny plic, kůže a močového měchýře. Expozice olovem u těhotných žen vede k vývojovým poruchám mozku u dětí (snížení inteligence).
FSA spolupracuje se zdravotníky a místními autoritami na osvětě tak, aby si spotřebitelé byli vědomi nebezpečí. Pokud někdo konzumoval tyto výrobky a nyní má obavy, měl by kontaktovat svého lékaře.

Zdroj: FSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021