Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Varování před současným příjmem glukosaminu a kumarinu do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Varování před současným příjmem glukosaminu a kumarinu

Vydáno: 28.2.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku.
Panel pro dietní produkty, výživu a alergie (NDA) úřadu EFSA zpracoval stanovisko, v němž upozorňuje na riziko z užívání glukosaminu u pacientů, kteří užívají kumarinové léky proti srážení krve (především warfarin). Z více než 40 úřadů monitorujících léky byly získány zprávy o zvýšení doby sedimentace INR (International Normalised Ratio). Ve většině zjištěných případů byla změna srážlivosti bez symptomů, ale v některých případech se hemorhagie (zvýšená krvácivost) projevila na různých orgánech a v jednom případě došlo k přetrvávajícímu poškození mozku (PVS – persistent vegetative state).
Předvědčení o existenci interakce mezi glukosaminem a kumarinem je posíleno tím, že INR klesne na normální hodnotu po vysazení glukosaminu. Mechanismus zesilování antikoagulačního mechanismu zatím není znám. Také je k dispozici málo údajů o závislosti účinku na dávce, takže nelze stanovit bezpečnou dávku glukosaminu u pacientů.

Úřad EFSA nevydal kladné stanovisko k žádosti společnosti Béres Pharmaceuticals o schválení zdravotního tvrzení, že glukosamin u zdravé populace „přispívá k ochraně kloubní chrupavky vystavené nadměrnému pohybu nebo námaze a pomáhá zlepšit rozsah pohyblivosti kloubů“.
Tvrzení je doloženo dvěma studiemi na lidech, ale panel DNA výsledky obou studií nepovažuje za dostatečně průkazné. V prvním případě se jednalo o pacienty s akutní poruchou kolene, a tak výsledky nelze vztáhnout na obecnou populaci.
Ve druhé studii byl biomarkerem účinku metabolismus kolagenu typu II, ale NDA nepovažuje studii za správně vedenou, protože změna tohoto biomarkeru, k níž během 3 měsíců došlo, nemusí znamenat změny kolagenu typu II v kloubní chrupavce.

EU Food Law, 2011, č. 513, s. 8-9
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018