Bezpečnost potravin

Ve španělských okurkách se podle testů v SRN nebezpečný typ bakterie EHEC nenašel

Vydáno: 2. 6. 2011
Autor:

Ministryně zdravotnictví německé spolkové země Hamburk Prüfer-Storck oznámila 31. května 2011, že testy nepotvrdily kontaminaci dovážených španělských okurek nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC), jak se úřady ve Spolkové republice Německo (SRN) dříve domnívaly.

Ministryně zdravotnictví německé spolkové země Hamburk Prüfer-Storck oznámila 31. května 2011, že testy nepotvrdily kontaminaci dovážených španělských okurek nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC), jak se úřady ve Spolkové republice Německo (SRN) dříve domnívaly.

Současná epidemie střevní nákazy vyvolané bakterií E. coli je jedna z největších svého druhu na světě a v SRN vůbec nejhorší, jaká tam kdy byla zaznamenána. Na okurkách byl podle ministryně zjištěn výskyt EHEC, nikoli však její toxické varianty O104. Nemoc si v SRN vyžádala už 15 mrtvých, ve Švédsku jednu oběť a případy nákazy se objevily i v dalších evropských státech.

Ministryně zdravotnictví Prüfer-Storck prohlásila, že naděje v objevení zdroje těžkých a komplikovaných případů se tedy, podle prvních výsledků testů, nenaplnila. Zdroj nákazy tak podle ní zůstává neznámý. Zveřejnění podezření vůči okurkám ze Španělska považuje však za správné (Španělsko uvedlo, že požaduje okamžité obnovení obchodování se zeleninou).

Toxin napadá zejména buňky střevní sliznice, ledvin, a také centrálního nervového systému, naruší membrány buněk, a tím dochází ke krvácení. Při léčbě se dají jen tlumit příznaky, brání se dehydrataci organismu a podávají se infuze (antibiotika nepomáhají).  V těžším stádiu nemoci jsou postiženy ledviny a může dojít i k jejich selhání. V těchto případech pročišťují lékaři krev kvůli zachycení toxinu. Nemoc se u lidí může projevovat velmi individuálně, záleží na imunitním systému člověka, ale i na tom, kolik bakterií se mu dostane do těla. Zdravotní obtíže však skončí nejčastěji jen u průjmů.

Podezření na nákazu se prověřují i v České republice. Národní referenční laboratoř sdělila, že se potvrdil jeden případ – hospitalizována byla krvácivým průjmem nakažená americká turistka, která  do Česka přicestovala 27. května s příznaky bakteriální infekce ze severního Německa, odkud se nákaza začala šířit. Američanka uvedla, že jedla v SRN zeleninové saláty. Lékaři ženu hospitalizovali na infekční klinice pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce. Pacientka se podle lékařů cítí dobře a bude brzy z nemocnice propuštěna.

Zdroj: MZe (eAgri.cz/ bezpecnostpotravin)