Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vědci doporučují:Jezte sušené švestky-předejdete řídnutí kostí do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Vědci doporučují:Jezte sušené švestky-předejdete řídnutí kostí

Vydáno: 27.9.2002
Tisk článku
Výživa,švestky
Nová studie amerických vědců ukazuje, že konzumace sušených švestek působí proti ztrátě kostní hmoty. Dle vědců z Oklahoma State University mohou sušené švestky, které jsou přírodními antioxidanty, spolupůsobit při prevenci ztráty kostní hmoty a to především u žen v období po přechodu.
Výzkumy ukázaly zajímavé výsledky. Dieta, kterou byly krmeny pokusné samičky krys, obsahovala sušené švestky. Úbytek kostní hmoty se u pokusných zvířat úplně zastavil. Za obnovení kostní hmoty jsou zodpovědné látky zvané fytonutrienty a fenoly, které se ve velké koncentraci nacházejí v sušených švestkách.
V tříměsíční studii účinku sušených švestek na kostní metabolismus žen v období po přechodu, konzumovaly ženy dvanáct sušených švestek denně, čímž se jim zvýšila hladina růstového faktoru (IGF-I) a alkalické fosfatázy (BSAP).
Pokud se tedy účinek sušených švestek prokáže i v delším časovém úseku,je zde možnost využití v boji proti osteoporóze. (LN,3.září 2002,str.21)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021