Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Vědci vystopovali geny, které ovládají tvar plodů rostlin do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Vědci vystopovali geny, které ovládají tvar plodů rostlin

Vydáno: 14.11.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech o objevu významného genetického mechanismu

Plody rostlin, a nejen ty, které důvěrně známe z talíře, mají rozmanité velikosti, barvy i tvary. Co ale způsobuje, že některá rajčata jsou velká a pěkně kulatá, zatímco jiná třeba malá a frivolně protáhlá?

Odpověď nabízejí genetici Georgijské univerzity, kteří nedávno vystopovali univerzální genetický mechanismus, zodpovědný za určování tvaru ovoce, zeleniny, ořechů, obilek a dalších plodů.

Esther van der Knaap a její výzkumný tým objevili soubor genetických faktorů, které jsou přítomné u mnoha různých rostlin, a které mají na starost tvar plodů, ale i semen nebo listů či oddenků.

Jde o geny kódující proteiny rodiny OVATE a proteiny se sekvencí TONNEAU1 Recruiting Motif. Teď podle van der Knaapové můžeme vysvětlit genetickou podstatu tvaru a velikosti mnoha různých plodů a dalších částí rostlin.

Vědci nejprve zjistili, že se díky těmto genetickým faktorům během vývoje plodů rajčat dělí buňky specifickým způsobem, až nakonec vznikne plod definitivního tvaru a velikosti. Pak přišli na to, že stejný mechanismus se vší pravděpodobností funguje i při vývoji melounů, okurek, ale také brambor. Nakonec se dostali tak daleko, že tento mechanismus potvrdili ve vývoji obilek a dokonce i listů rýže.

Objev významného genetického mechanismu, který zásadním způsobem ovládá tvar plodů i dalších věcí, bude velmi zajímavý nejen pro vědce zkoumající vývoj rostlin, ale i pro šlechtitele nových typů plodin. V dohledné době se nejspíš dočkáme plodů, které budou mít nevídané tvary.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj: Gate2Biotech

 


Foto: Shutterstock