Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vědci vzkřísili 70 let staré kmeny choroby kávovníku do kategorie

Aktuality > Aktuality

Vědci vzkřísili 70 let staré kmeny choroby kávovníku

Vydáno: 17.6.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Britští badatelé vzkřísili vzorky plísně, která je původcem fusariového vadnutí kávovníků (Coffee Wilt Disease), aby studovali evoluci této choroby a zjišťovali, jak s ní lépe bojovat.

Fusariové vadnutí kávovníků vyvolává plíseň, která od 20. let několikrát zdecimovala plantáže kávovníků. V současnosti napadá dva nejpopulárnější typy kávovníků pěstovaných v Africe, kterými jsou Arabica a Robusta.

Výzkum přinesl poznatky o tom, že původce nemoci zřejmě posílil svou schopnost infikovat kávovníky tak, že získal geny od blízce příbuzného druhu plísně rodu Fusarium, který napadá celou řadu plodin, včetně banánů.

Badatelé jsou přesvědčeni, že jejich výzkum pomůže farmářům omezit riziko objevení dalších devastujících variant. Doporučují například, aby farmáři nepěstovali kávovník společně s dalšími rizikovými plodinami, na nichž by se mohly vyskytovat příbuzné druhy plísně.

Výzkumný tým tvořili odborníci britských institucí Imperial College London, University of Oxford a neziskové organizace CABI. Dospěli rovněž k závěru, že studium historických vzorků chorob plodin, pokud jsou k dispozici, může poskytnout cenné informace o průběžné evoluci původců těchto nemocí a přispět k vývoj postupů, které by umožnily s těmito nemocemi bojovat.

Vědci v rámci výzkumu oživili zmrazené vzorky s fusariovým vadnutím kávovníků, které pocházely ze dvou významných vln této nemoci, ze dvacátých až padesátých let, a pak ze sklonku 20. století.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2021-06-year-old-coffee-killing-fungus-brought-life.html

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021