Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vědci z Technické fakulty ČZU v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátor do kategorie

Aktuality > Aktuality

Vědci z Technické fakulty ČZU v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátor

Vydáno: 13.1.2021
Tisk článku
Autor: ČZU
Tisková zpráva ČZU



Zaměstnanci katedry fyziky ve spolupráci se zaměstnanci katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze na základě předchozích výzkumů publikovaných ve vědeckých časopisech vyvinuli přístroj na úpravu potravin s možným ohřevem pulzním elektrickým polem v kuchyňských podmínkách.

V rámci řešení projektu Aktivity Proof-of-Concept na ČZU v Praze, podpořeného v rámci programu GAMA Technologické agentury ČR, byl vyvinut a vyroben funkční vzorek přístroje, který tuto úpravu umožňuje. Zpracování potravin pulzním elektrickým polem, tedy patentem s názvem „Zařízení a způsob pro úpravu potravin pulzním elektrickým polem“ je novinkou v jejich úpravě. „S naším přístrojem lze vyrobit zdravou a sterilní potravinu se zajímavou chutí v každé kuchyni,“ doplňuje prof. Dr. Ing. František Kumhála, vedoucí katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze.

Potravina je zpracována vysokonapěťovým pulsováním, při kterém dojde k porušení buněčných struktur. Takto upravené potraviny mají zachovány všechny zdraví prospěšné látky, především vitamíny. Díky porušení buněčných membrán se navíc v lidském těle lépe vstřebávají. Po procesu opulzování jsou také sterilizované. Technické řešení je mj. předmětem národního patentu CZ 308548 B6. Také patentový průzkum k mezinárodní patentové přihlášce PCT/CZ2020/05044 potvrdil novost tohoto řešení a jeho patentovatelnost v celosvětovém měřítku.
  
 Obr.: Funkční vzorek pulzního elektrického ohřívače před úpravou plátků mrkve.

 

Zdroj: ČZU

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021